Турция не може да замълчи за наемници като бойците от

...
Турция не може да замълчи за наемници като бойците от
Коментари Харесай

Ердоган нападна Русия заради бойците на "Вагнер" в Либия

Турция не може да замълчи за " наемници " като бойците от съветската частна военна компания " Вагнер ", подкрепящи бунтовническия пълководец Халифа Хафтар в Либия.

Това съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Ройтерс " и " Йени шафак ". Думите му следват мнения на съветски и американски представители, изразили безпокойствие от възможна турска интервенция в северноафриканската страна.

" Чрез групата, наречена " Вагнер ", те безусловно работят като наемници на Хафтар в Либия. Знаете кой им заплаща, " сподели Ердоган. Двете медии цитират негово изявление за турската телевизия NTV. " Това е истината и няма да е вярно да останем безмълвни пред всичко това. Направихме най-хубавото до момента и ще продължим да го вършим. "

Едва преди ден подкрепяното от Организация на обединените нации, Турция, Италия и Катар Правителство на националното единодушие в Триполи ратифицира съглашението за съдействие в сигурността и защитата, подписано с Анкара. Малко по-рано двете страни договориха и съглашение за морските си граници, което провокира неодобрение у Гърция, Кипър и Египет.

Безпокойство

Отбранителният меморандум разрешава усилване на съдействието сред Анкара и Триполи и въпреки за него да не се оповестяват детайлности, Ердоган съобщи преди няколко дни: " Ако Либия насочи сходно искане, ние можем да изпратим нашите военнослужещи, още повече, че ние сме сключили военно съглашение. " " Франс прес " отбелязва, че Ердоган се срещна с либийския министър председател Файез ас Сарадж в неделя за повторно за по-малко от месец.

Само преди седмица Либийската национална войска (ЛНА) на Хафтар, която води война против държавното управление в Триполи, разгласи нов стадий в офанзивата против столицата, почнала през април. Хафтар, подкрепян от Обединените арабски емирства, Египет и (според някои експерти) от Русия и Франция, управлява обширни територии в страната, на които обаче живее дребна част от либийското население.

Часове след оповестеното в Триполи активиране на съглашението с Анкара Държавният департамент на Съединени американски щати прикани всички страни " да се въздържат от утежняване на гражданския спор в Либия " и прикани за " започване на вътрешнолибийски разговор ".

Русия е доста обезпокоена от опцията Турция да изпрати военни сили в Либия, е споделил източник от съветското външно министерство, съобщи " Интерфакс ", представена от " Ройтерс ". Руската позиция е, че съглашението в региона на сигурността сред Триполи и Анкара повдига доста въпросителни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР