Турция не може да попречи на преминаването през проливите на

...
Турция не може да попречи на преминаването през проливите на
Коментари Харесай

Турция не може да забрани на руски бойни кораби да се върнат в базите си |

Турция не може да попречи на прекосяването през проливите на съветски бойни кораби при завръщането им в базите си в Русия, разгласи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Коментарът му бе изработен около пояснение за използването на Конвенцията от Монтрьо за черноморските проливи на фона на военните дейности в Украйна, оповестяват турски медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Чавушоглу съобщи, че в случай че спорът сред Русия и Украйна бъде признат за война в правния смисъл на думата, то прекосяването на бойни кораби през проливите Босфор и Дарданели ще бъде неразрешено по силата на Конвенцията от Монтрьо. Пак спазвайки конвенцията обаче, няма по какъв начин да се попречи на съветски кораби да употребяват проливите, с цел да се върнат в базите в личната си страна, изясни Чавушоглу.

След като Русия стартира военна интервенция в Украйна през вчерашния ден, Киев изиска от Турция да затвори проливите си за съветски бойни кораби, припомня осведомителният уебсайт Дикен.

Пред в. " Хюриет " Чавушоглу удостовери за настояването и уточни, че точките в Конвенцията от Монтрьо са напълно ясни.

" До през днешния ден Турция постоянно е прилагала Конвенцията от Монтрьо без съмнение. Турция може да спре прекосяването на бойни кораби през проливите. Но в нея има още нещо. Ако има искане от някоя от воюващите страни корабите й да се завърнат в личните си бази, то тогава би трябвало да й бъде обещано позволение ", изясни министърът.

Чавушоглу показва, че не може да се попречи на страна, която има изход на Черно море, да се завърне в личната си страна през Босфора и Дарданелите, в случай че тя насочи такова искане.

Същевременно Конвенцията от Монтрьо дава на Турция право изцяло да затвори черноморските проливи при положение на война против нея или в случай, че се почувства застрашена от война, показва Дикен.

Чавушоглу акцентира, че първо би трябвало да се откри дали спорът в Украйна съставлява война в юридически смисъл. Ако това фактически бъде оповестено, то тогава ще стартира процесът по използване на конвенцията и Турция ще забрани прекосяването на военни кораби.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР