Турция не губи надежда за евентуални преговори за постигане на

...
Турция не губи надежда за евентуални преговори за постигане на
Коментари Харесай

Ердоган: Путин сега е много по-мек

Турция не губи вяра за възможни договаряния за реализиране на трайно преустановяване на войната сред Русия и Украйна, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк, съобщи Българска телеграфна агенция.

Запитан дали е допустимо да бъде проведена маса за договаряния с посредничеството на Турция, Ердоган сподели, че вижда намаляване в отношението на съветския президент по този въпрос по отношение на преди. " Видях, че господин Путин в този момент е доста по-мек и по-отворен за договаряния, в сравнение с в предишното. Ще забележим до каква степен може да докара телефонната дипломация, която ще проведем през идващите дни, като изслушаме двамата водачи ", уточни Ердоган, сигнализирайки за идни нови диалози с Путин и Зеленски.

" При диалога ми със Зеленски през вчерашния ден (на 19 октомври, бел.ред.) почувствах, че сходна пречка няма и при него и че той също е за превъзмогването на този проблем. Не сме без вяра. Надяваме се, че като съберем двамата водачи, ще продължим по пътя към мира. Защото и двете страни имат съществени загуби. Вярвам, че няма да има губещи от мира ", сподели той на връщане от посещаване в Азербайджан.

Според Ердоган също по този начин няма спънка пред удължаването на съглашението за транспорт на зърно през Черно море, чийто период изтича през ноември. " Видях това още веднъж при диалога си с господин Зеленски и при този с господин Путин ", уточни той. Говорителят на Кремъл разяснява думите на Ердоган, като сподели, че съветският президент Владимир Путин през цялото време е бил отворен за договаряния за Украйна, съобщи ТАСС.

" Всъщност Путин е отворен за договаряния през цялото време. Самият президент нееднократно е казвал това ", означи Дмитрий Песков, визирайки изявлението на Ердоган, че в този момент Путин е по-мек и отворен за договаряния. Според Песков обаче позицията на Киев се е трансформирала, като се има поради че " украинското законодателство в този момент не разрешава всевъзможни договаряния ". Говорителят на Кремъл отговори и на въпрос за възможен нов телефонен диалог сред Путин и Ердоган. По думите му подобен не е включен в графика на съветския водач към този момент. " Но те беседват постоянно, а диалозите от време на време се съгласуват безусловно за няколко часа ", добави Песков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР