Турция не е затворила вратата за присъединяването на Швеция и

...
Турция не е затворила вратата за присъединяването на Швеция и
Коментари Харесай

Турция: Не затваряме вратата за присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО

Турция не е затворила вратата за присъединението на Швеция и Финландия в НАТО, само че желае договаряния със скандинавските страни и преустановяване на това, което възприема като терористични действия на тяхна територия, изключително в Стокхолм, съобщи Ибрахим Калън, представител и водещ консултант по външната политика на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви Ройтерс.

„ Ние не затваряме вратата. Но ние всъщност слагаме тази тематика като въпрос на национална сигурност за Турция “, сподели Калън в изявление за Ройтерс в Истанбул.

Ердоган изненада членките на НАТО и двете скандинавски страни, които обявиха предпочитание да се причислят към Алианса, като в петък съобщи, че не е допустимо Турция да поддържа разширението му, тъй като Финландия и Швеция са „ дом за доста терористични организации “.

Калън сподели, че Кюрдската работническа партия (ПКК), която е приета за терористична организация от Турция, Съединени американски щати и Европейски Съюз, набира финансиране и членове в Европа, а наличието й е „ мощно, намерено и прието “ съответно в Швеция.

„ Това, което би трябвало да се направи, е ясно: те би трябвало да спрат да разрешават клонове на ПКК, действия, организации, лица и други типове наличие да съществуват в тези страни “, сподели Калън.

„ Членството в НАТО постоянно е развой. Ще забележим по какъв начин вървят нещата. Но това е първото нещо, което желаеме да доведем до вниманието на всички съдружници, както и на шведските управляващи “, съобщи съветникът на Ердоган и добави: „ Разбира се, ние желаеме да проведем полемика, договаряния с шведските сътрудници “.

Калън сподели, че Турция желае НАТО да обърне внимание на безпокойствата на всичките си членове, освен на някои от тях. На въпрос дали Анкара не се пробва прекалено много да изтъргува позицията си във време на война, когато финландското и шведското публично мнение са в поддръжка на участието в НАТО, той отговори: „ Сто % от нашето население са доста обезпокоени от наличието на ПКК и ФЕТО (организацията на Фетуллах Гюлен – б.ред.) в Европа (...) Ако те (Финландия и Швеция) имат общество, което е обезпокоено за личната си национална сигурност, ние имаме общество, което е също толкоз обезпокоено за нашата национална сигурност. Трябва да погледнем на това от обща позиция “, сподели Калън.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР