Турция не е готова да ратифицира протоколите за присъединяване на

...
Турция не е готова да ратифицира протоколите за присъединяване на
Коментари Харесай

Не всички точки са изпълнени. Турция не е готова да пусне Швеция и Финландия в НАТО

Турция не е подготвена да ратифицира протоколите за присъединение на Швеция и Финландия в НАТО, тъй като счита, че двете страни към момента не са изпълнили уговорките си към нея. Това стана ясно от конференция на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг и министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в четвъртък.

През юни Турция, Швеция и Финландия подписаха меморандум, в който бяха записани изискванията на Истанбул за повдигане на ветото върху присъединението на скандинавските страни. Месец по-късно всички страни членки на НАТО подписаха и протоколите за приемането на Швеция и Финландия. Турция обаче към момента не е утвърдила протокола и по този начин блокира процеса.

" Финландия и Швеция извършиха условията на Турция за присъединение към НАТО, тъй че часът, в който те би трябвало да станат членове на алианса, настъпи ", сподели генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в четвъртък. Той е на посещаване в турската столица Истанбул от 3 до 5 ноември.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обаче уточни, че Турция не счита изискванията си за изпълнени.

" Някои стъпки в действителност бяха изпълнени ", сподели Чавушоглу, като даде за образец повдигането на оръжейното ембарго на Швеция.

" Но не всички точки в меморандума са изцяло изпълнени. Ние не сме тук, с цел да пречим на разширението на НАТО. Бихме желали да забележим тези две страни да подхващат съответни стъпки против тероризма ", добави той.

Предстои Столтенберг да разиска въпроса с Ердоган в петък. Новият министър-председател на Швеция Улф Кристерсон също се чака да посети Турция идната седмица за диалози за процеса на участие.

" В тези рискови времена е още по-важно е да завършваме присъединението им, с цел да предотвратим всевъзможни недоразумения в връзките с Москва и да изпратим ясно обръщение на Русия, че вратата на НАТО остава отворена за нови членове ", сподели още Столтенберг.

През юни трите страни подписаха меморандум за съгласие, обвързвайки участието с задължения Швеция и Финландия да спомагат на Анкара в преследването на кюрдските придвижвания и поддръжниците им на тяхна територия.

Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвести, че страната му към момента може да блокира процеса, в случай че Финландия и Швеция не изпълнят напълно нейните претенции. В момента Турция и Унгария остават единствените страни членки на НАТО, които към момента не са утвърдили протоколите за приемането на скандинавските страни.

Решението на Швеция и Финландия, които от десетилетия резервират позиция на неутралитет по отношение на участието си във военни съюзи, беше подбудено от.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР