Турция навлиза в нов етап от историята си. В понеделник

...
Турция навлиза в нов етап от историята си. В понеделник
Коментари Харесай

Зоя Христова: Изборите в Турция узакониха реално съществуващо положение



Турция навлиза в нов стадий от историята си. В понеделник ще влезе в действие новата система на ръководство на турската страна, с която се отстранява поста на министър-председател и той към този момент ще се извършва от президента. Той ще има право да бъде и партиен водач и да взе участие при избора и назначението на висши съдии и прокурори.  Преходът от парламентарна към президентска република ще се реализира след церемонията по полагане на клетва от избрания отново на изборите през юни тази година доскорошен държавен глава Реджеп Ердоган, който получи правото да ръководи страната си в идващите пет години. Промяната в държавното ръководство на Турция беше утвърдена на референдум през април предходната година, на който над 51 % от гласоподавателите гласоподаваха " за " разширението на президентските пълномощия, а малко над 48 на 100 гласоподаваха против тази концепция и желаеха страната да остане парламентарна република. Как превръщането на Турция от парламентарна от президентска република ще се отрази на бъдещето на страната разяснява в предаването „ Събота 150 “ журналистът балканист Зоя Христова.

" По този метод се извърши едно легализиране на действителната обстановка в Турция, тъй като много от дълго време, дори още преди да стане президент през 2014-та година - първият определен от народа президент в Турция, Ердоган действително управляваше и контролираше всичко, което става в страната. С пълномощията, които получи в този момент, той узаконява тази позиция. Дали тя ще бъде сполучлива, това ще може да се каже най-малко след един прочут период. Дали той ще злоупотреби с тази власт, или ще докара до един по-голям ред в политическия живот на страната - още е рано да се каже. "
С идването на власт на Партията на справедливостта и развиването и с промените, една част от които изисквани от Европейски Съюз поради договарянията, в политическия живот на страната настъпи прочут ред, акцентира още Зоя Христова:

" Преди това, 90-те години, а в случай че се върнем още по-назад - 70-те години, се редуваха доста безпринципни обединения. За по една-две години управляваха страната. Те завършваха нормално с корупционен скандал, с икономическа рецесия. Управлението никога не вървеше добре и този метод през 1980-та година докара до последния боен прелом в Турция, а по-късно и до няколко други намеси на военните в политическия живот, въпреки и не посредством прелом. "
Според Зоя Христова в този момент въпросът е до каква степен новите пълномощия на президента Реджеп Ердоган ще оказват помощ за запазването и следването на демократичния ред в страната, без да бъдат наранени достиженията в демокрацията.
Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР