Турция нареди ареста на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен

...
Турция нареди ареста на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен
Коментари Харесай

Турция нареди ареста на Гюлен

Турция подреди ареста на живеещия в Съединени американски щати просветител Фетхуллах Гюлен и още седем други обвинени поради убийството на посланика на Русия в Анкара през 2016 година, съобщи „ Ройтерс “, цитирайки в. „ Хабертюрк “. Това става ден преди визитата на съветския президент Владимир Путин в страната.

Андрей Карлов бе убит от служител на реда по време на откриването на галерия в Анкара през декември 2016 година. Нападателят бе убит малко по-късно от полицията, а още след покушението Анкара разгласи, че Гюлен стои зад убийството.

Путин идва във вторник на двудневна аудиенция, като ще има срещи с турския президент Реджеп Ердоган и с иранския – Хасан Рохани. Трите им страни са гаранти по мирните договаряния в Астана, с които бяха основани зони за деескалация в Сирия.

Ердоган съобщи, че придвижването на Гюлен стои зад убийството на посланика, което проповедника отхвърля. Турският президент упреква мрежата и за несполучливия прелом през лятото на 2016 година, след който в страната бяха подхванати всеобщи арести на всички равнища в страна.

В Турция бе оповестено изключително състояние, което „ развърза ръцете “ на турските служби. Самият Гюлен, живеещ от години на американска земя, отхвърля обвиняванията. Анкара изиска от Вашингтон неговата екстрадиция, само че до този миг американците отхвърлят да изпълнят желанието на Турция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР