Турция може да започне нова военна операция в Сирия след

...
Турция може да започне нова военна операция в Сирия след
Коментари Харесай

Турция започва нова военна операция в Сирия

Турция може да стартира нова военна интервенция в Сирия след завършването над настоящите трансгранични дейности на турската войска в Северен Ирак, оповестява в понеделник вестник Хюриет.

Изданието не изключва, че заповедта за започване на интервенцията може да бъде дадена незабавно след основния мюсюлмански празник на жертвоприношението Курбан байрам, който се пада на 9-12 юли.

От 18 април до днешна дата въоръжените сили на югоизточната ни съседка организират интервенция „ Нокът - палат “ в Северен Ирак Към. Според информацията на турското министерство на защитата, над 220 бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК), считани за терористи в Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати, са отстранени, главните им бази, оръжейни и хранителни хранилища са унищожени.

Според Хюриет турските въоръжени сили желаят да завършат сполучливо интервенцията в Северен Ирак, тъй че новата сирийска интервенция би трябвало да се брои от момента на преустановяване на военните дейности в Ирак. От друга страна, написа вестникът, към момента не е изцяло приключено образуването на армейска формация за интервенцията в Тел Рифаат и Манбидж, които са избрани като съществени посоки на главната офанзива на турската войска в Северна Сирия.

Хюриет напомня думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че интервенция в Сирия може да стартира всеки миг. „ Турските въоръжени сили няма да стартират интервенция, в случай че не са изцяло готови за нея. Трябва да се обърне внимание на празника Курбан байрам, след което интервенцията може да стартира даже не след няколко дни, а след няколко часа “, написа колумнистът на Хюриет Абдулкадир Аксу, прочут с близостта си с турските управляващи.

По-рано турският водач съобщи, че Анкара стартира нова военна интервенция в Северна Сирия и ще освободи регионите Тел Рифаат и Манбидж от терористите в началния стадий. Като съществена цел той уточни разширението на 30-километровата зона за сигурност, основана през октомври 2019 година след интервенцията „ Извор на мира “.

Местните медии оповестиха, че в интервенцията се чака да вземат участие 50 000 турски бойци и 5 000 бойци от по този начин наречената Сирийска свободна войска, следена от Анкара. Операцията, както беше маркирано, ще разреши на Турция да обезпечи надзор върху 600-километровия сектор от границата със Сирия и ще сведе до най-малко терористичните закани, идващи от прилежащата територия.

Районите, завзети преди шест години от сирийските кюрдски Сили за национална самозащита (СНС), ще бъдат освободени и коридорите за сигурност ще бъдат разширени. Така регионите по западния бряг на Ефрат ще бъдат изцяло изчистени от прокюрдските сили, които Турция счита за издънка на неразрешената ПКК. Освен това това ще даде опция да се включи язовир Тишра на Ефрат в разширената зона за сигурност и ще се обезпечи надзор над авиобазата Менаг, ситуирана покрай град Аазаз.

В резултат на по-ранните интервенции на Турция в Северна Сирия беше основана зона за сигурност сред градовете Аазаз и Джераблус на север от Алепо, беше окупиран Африн, а граничните региони източно от Ефрат бяха взети под надзор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР