Турция може да се откаже от покупката на американските изтребители

...
Турция може да се откаже от покупката на американските изтребители
Коментари Харесай

Турция се отказва от покупката на американските изтребители F-16?

Турция може да се откаже от покупката на американските изтребители F-16 и да обмисли разновидности за подмяна, в това число с други американски самолети или съветски изтребители. Това разяснява за РИА Новости Чагри Ерхан, член на Съвета за сигурност и външна политика към президента на Турция.

По-рано държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели в изявление за турската телевизия NTV, че Съединени американски щати не могат да продадат изтребители F-16 на Турция без утвърждението на Конгреса, и че опасенията на законодателите би трябвало да се имат поради.

" Смятам, че след земетресенията, Турция е доста евентуално да се откаже от поръчка за изтребители F-16, тъй като общата цена е 20 милиарда $ ", споделя Ерхан пред съветската медия. По думите му, турското държавно управление е направило неточност, като е поискало от Вашингтон самолети F-16, които Конгресът към момента отхвърля да даде под " един или различен предлог " и които, споделя Ерхан, са " остарели и неконкурентоспособни спрямо други самолети ".
 Производството на изтребителите F-16 за България стартира тази година
Производството на изтребителите F-16 за България стартира тази година

Lockheed Martin създава по 4 самолета на месец

" Турция би трябвало неотложно да промени решението си по отношение на F-16. Например, имаше вид за разискване за закупуване на изтребители F-35. Турция имаше упования от американската програмата (за F-35). Сега има други варианти, да вземем за пример китайският военен аероплан, който беше продаден на Пакистан. Има и вид за съветски самолети, а също и за изтребителя Eurofighter ", изяснява Чагри Ерхан.

По-рано Съединени американски щати публично уведомиха Турция за изключването й от програмата за доставка на най-новите изтребители F-35, заради закупуването от Анкара на съветски системи за противовъздушна защита С-400. Вашингтон анулира взаимния меморандум за F-35 с Турция, като го подписа с другите седем сътрудници по плана F-35 - Англия, Италия, Холандия, Австралия, Дания, Канада и Норвегия. Турският президент Реджеп Ердоган след това разгласи предлагането на Съединени американски щати за закупуване от Турция на други изтребители - само че не пето, а четвърто потомство, т.е. F-16. Предстои въпросът да бъде координиран в Конгреса на Съединени американски щати. Държавният департамент лобира за него, убеждавайки конгресмените, че договорката " е в интерес Вашингтон ".
 Сърбия се отхвърля от покупката на съветски изтребители МиГ-29, поради самолети от Франция
Сърбия се отхвърля от покупката на съветски изтребители МиГ-29, поради самолети от Франция

Това е декларирал президентът на страната Александър Вучич
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР