Турция може да проведе нова мащабна сухопътна операция в Северен

...
Турция може да проведе нова мащабна сухопътна операция в Северен
Коментари Харесай

Турция планира нова военна операция в Северен Ирак срещу ПКК

Турция може да организира нова огромна сухопътна интервенция в Северен Ирак против Кюрдската работническа партия (ПКК) през лятото със единодушието на Багдад и Ербил, написа през днешния ден в. „ Хюриет “, съобщи Българска телеграфна агенция.

В материал на коментатора Абдулкадир Селви се напомня наскорошно изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който съобщи, че страната ще " реши дефинитивно въпроса за сигурността на границата с Ирак през лятото ".

Това изказване бе възприето от медиите като сигнал за подготовка на нова трансгранична интервенция. Селви отбелязва, че военните интервенции от серията " Лапа " в Ирак са почнали през 2019 година, а продължението им „ Лапа-Ключ “ започва през април 2022 година

В материала на „ Хюриет “ написа, че Турция е постигнала съглашение с " централното управление на Ирак и администрацията в Ербил (столица на самостоятелния регион Иракски Кюрдистан). 

Турската войска възнамерява сухопътните сили благодарение на авиацията да унищожат всички обекти на бойците в Северен Ирак и да обезпечат цялостна защита на 378-километровата граница, показва изданието.

По продължение на границата се планува да бъде основана зона за сигурност, разпростряла се в дълбочина до 40 километра. Очаква се иракското централно държавно управление и Ербил да дават разследваща поддръжка и да подхващат дейности против ПКК в Сулеймания и Синджар. Преди новата интервенция се възнамерява да се завърши укрепването на турските военни бази и гарнизони в района. Този развой е в ход от няколко месеца, показва „ Хюриет “.

Отбелязва се също по този начин, че турското външно министерство, националното разузнаване и министерството на защитата са провели серия от диалози с Багдад и Ербил за реализиране на избрани съглашения по антитерористични въпроси. 

Освен това Селви написа, че министърът на външните работи Хакан Фидан и ръководителят на националната разследваща работа Разузнавателна служба на Турция Ибрахим Калън разискват въпроси, свързани с идната интервенция в Ирак, както и с наличието на американските войски в Ирак и Сирия по време на контакти в Съединени американски щати.

Анкара неведнъж е заявявала, че е недопустимо Вашингтон да поддържа кюрдските формирования в тези страни, което вреди на националната сигурност на Турция.

ПКК води въоръжена битка против турската страна от 1984 година и се преглежда като терористична организация от Анкара, Европейски Съюз и Съединени американски щати. Десетки хиляди са починалите в спора.

Бойците от ПКК имат бази в Северен Ирак и са дейни в Северна Сирия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР