Турция може да осъществи мащабна сухопътна операция в Сирия след

...
Турция може да осъществи мащабна сухопътна операция в Сирия след
Коментари Харесай

Турция планира мащабна сухопътна операция срещу Сирия

Турция може да реализира огромна сухопътна интервенция в Сирия след декември, предвижда турският анализатор Абдулкадир Селви от в. " Хюриет ", прочут с връзките си в държавните кръгове.

Селви припомня, че Турция прави сега интервенция " Лапа-Ключ " в Ирак, която съгласно него се чака да завърши през декември, съобщи Българска телеграфна агенция.

" След това би трябвало да стартира противоположното преброяване за сухопътна интервенция в Сирия. Този път се планува интервенцията да бъде доста по-мащабна ", написа той.

Селви засегна в разбора си и опцията за срещи на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с президентите на Египет Абдел Фатах ас Сиси и на Сирия Башар Асад.

Според него Ердоган евентуално ще се срещне със сирийския президент преди изборите в Турция през юни следващата година, а диалогът ще се състои в границите на дипломация на Москва.

По думите на Селви договарянията със сирийския режим към този момент са на равнище, което е по-високо от това на разследващите служби.

" Очаква се среща с Асад (да има) преди изборите през 2023 година ", написа анализаторът, като добавя, че едно такова развиване евентуално ще форсира завръщането на сирийските бежанци от Турция в родината им.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели през вчерашния ден, че не изключва опцията да се срещне със сирийския президент Башар Асад. В политиката няма място за настървение или мъка, разяснява Ердоган единствено дни след началото на въздушна атака против кюрдските милиции в Северна Сирия.

Селви разяснява в колонката си и здрависването на Световното състезание по футбол в Катар сред Ердоган и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси. Според него втората среща сред двамата ще се състои " без повече бавене ", освен това не в трета страна този път, а в Анкара или Кайро.

Отношенията сред двете страни се изостриха през 2013 година, когато египетската войска смъкна държавното управление на консервативно-ислямисткото придвижване „ Мюсюлмански братя ”, на които Ердоган оказваше материална и морална поддръжка.

Връзките с Дамаск са обтегнати през цялото време на гражданската война в Сирия, когато Турция зае извънредно сериозна позиция по отношение на сирийския режим. Турските управляващи поддържаха сирийската съпротива, а след това турската войска се намеси в Сирия, като пое контрола над няколко региона в северната част на страната.

Напоследък обаче Анкара се ангажира с процеси на нормализиране на връзките с редица районни сили.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР