Турция, която е важен транзитен пункт за трафика на наркотици,

...
Турция, която е важен транзитен пункт за трафика на наркотици,
Коментари Харесай

Турция е конфискувала рекордно количество метамфетамин през 2023 г.

Турция, която е значим директен пункт за трафика на опиати, е конфискувала рекордно количество метамфетамин през предходната година, демонстрира последният отчет на органа за наблюдаване на осъществяването на конвенциите на Организация на обединените нации за надзор на опиатите, оповестява " Хюриет дейли нюз ".

В отчета, оповестен от Международния съвет за надзор на опиатите (INCB), се показва, че през предходната година Турция е конфискувала 77,7 тона метамфетамин, поставяйки нов връх. Това съставлява доста нарастване от 2019 година насам и бележи тревожна наклонност, отбелязва осведомителният уебсайт.

" Увеличаването на трафика на метамфетамин през последните години и рекордно високите конфискации през 2022 година открояват опасността за публичното здраве, пред която е изправена Турция ", съобщи Севил Атасой, представителка на INCB.

Притокът на метамфетамини се дължи значително на контрабандата от Афганистан през Иран. В същото време в Турция са разпознати уреди, които трансформират течния метамфетамин в кристална форма, най-много към Истанбул и неговите околности, добави Атасьой.

Наред с повишаването на броя на конфискациите се следи и доста нарастване на броя на смъртните случаи, свързани с използването на метамфетамин.

Според различен отчет, оповестен от Центъра на Европейски Съюз за мониторинг на опиатите през 2022 година, Истанбул се подрежда на десето място измежду 106 европейски града във връзка с използването на метамфетамин.

Същевременно се следи спад в конфискациите на хероин. През 2022 година Турция е конфискувала 7,9 тона хероин, което е доста понижение по отношение на 22,2 тона, иззети през 2021 година, и бележи най-ниската стойност за последните пет години, написа още " Хюриет дейли нюз ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР