Турция, изправена пред нова мигрантска вълна, няма повече да спира

...
Турция, изправена пред нова мигрантска вълна, няма повече да спира
Коментари Харесай

Турция няма да спира сирийските бежанци, поели към Европа

 Турция, изправена пред нова мигрантска вълна, няма повече да стопира сирийските бежанци да доближават Европа, сподели почитан турски представител, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Близо милион цивилни бяха разселени в граничещата с Турция сирийска провинция Идлиб от декември насам поради подкрепяната от Русия атака на сирийските държавни сили, които желаят да отвоюват тази територия от подкрепяните от Турция сирийски бунтовници.

Ако бъде изпълнена опасността за отваряне на път за бежанците към Европа, Турция ще се отметне от обещанието, обещано на Европейски Съюз през 2016 година Европейският съюз даде милиарди евро, в подмяна на това Анкара да стопира потока от мигранти към Европа.

В очакване на неизбежното идване на бежанци от Идлиб, турската полиция, бреговата защита и граничните чиновници по сигурността са получили разпореждане да не се намесват, в случай че мигрантите тръгнат да пресичат границите по суша и море.

" Решихме да не стопираме сирийските бежанци да стигнат Европа по суша или море. Всички бежанци, в това число сирийците в този момент могат да влязат в Европейския съюз ", сподели източник, поискал анонимност.

По думите му бремето да приютява толкоз огромен брой хора " е прекомерно тежко за една единствена страна ".

В Турция има към 3,7 милиона сирийски бежанци.

Група мигранти се движи в Северозападна Турция на границата на страната с Гърция, заяви през днешния ден турската осведомителна организация Демирьорен.

Според Демирьорен групата мигранти се състои от към 300 души, измежду които има дами и деца. Те са се насочили към гръцката граница в региона на окръг Одрин към среднощ. В групата има сирийци, иранци и иракчани.

Ройтерс прецизира, че не е съумяла да удостовери без значение кои са тези хора и накъде са се насочили.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР