Турция изпраща днес втори кораб за извършване на сондажи за

...
Турция изпраща днес втори кораб за извършване на сондажи за
Коментари Харесай

Турция праща втори кораб да сондира за петрол и газ край Кипър

Турция изпраща през днешния ден втори транспортен съд за осъществяване на сондажи за нефт и газ край крайбрежията на Кипър. Очаква се това деяние да усили напрежението, откакто Европейски Съюз прикани Анкара да приключи "нелегалните сондажи ". Предполага се, че в региона към разделения остров има богати газови залежи, което провокира конкуренция сред Турция и Кипър, който също възнамерява да усили проучвателните си действия в Източното Средиземноморие.

Турски представители обявиха, че новият транспортен съд е 229-метровата "Явуз ", който преди този момент е сондирал във водите на няколко страни, в това число Кения, Танзания и Малайзия, съобщи БГНЕС. Във вторник Европейският съюз нападна Турция за проектите ѝ да сондира в Източното Средиземноморие, предупреждавайки, че приготвя "подходящи ограничения " в отговор.

Призивът беше насочен, откакто първият сондажен транспортен съд на Турция "Фатих " стартира да търси газ и нефт във водите, считани за част от изключителната икономическа зона на Кипър. Кипър е издал заповеди за арест на членовете на екипажа на "Фатих " и е обвинил кораба в нарушение на суверенната територия на републиката.

Това провокира гнева на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. "Те явно ще арестуват личния състав на нашите кораби. Ще се случи нещо неприятно, в случай че го извършите ", сподели той през уикенда. Той добави, че Турция няма да се откаже от търсенето на газ "в тези области, които са наши ". Анкара твърди, че дейностите й са в сходство с интернационалното право и че тя сондира в своя континенталния шелф. Тя даде лицензи за изследване на Turkish Petroleum през 2009 и 2012 година

Турция се опълчва на едностранните дейности на проучвателните действия от страна на члена на Европейски Съюз Кипър и твърди, че кипърските турци имат право на дял от офшорните запаси на острова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР