Турция иска да създаде газов хъб като Лондон и Хамбург,

...
Турция иска да създаде газов хъб като Лондон и Хамбург,
Коментари Харесай

Интересът на Русия към газовия хъб в Турция отслабна

Турция желае да сътвори газов хъб като Лондон и Хамбург, сподели президентът Реджеп Тайип Ердоган. Тази концепция беше подхвърлена на Анкара предходната година от Русия - и Турция се хвана за нея с вярата да увеличи статуса си в Европа и да ускори въздействието си. За Русия обаче този план е изгубил предходната си прелест. Защо?

Турция възнамерява да сътвори газов център, съпоставим с тези в Лондон и Хамбург и желае да разиска този въпрос с Русия, сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган още в самолета, прибирайки се от Сочи.

„ Подобно на нашия финансов център в Истанбул, ние имаме проект да създадем център за природен газ, сходен на центровете, основани в Лондон и Хамбург за избрани типове бизнес. Ще обсъдим този проект с Русия. Искаме да превърнем нашата страна в подобен център. Планираме да създадем подобен център в Тракия освен за природен газ, само че и за енергетиката и минната промишленост. Искаме да създадем център с необятен набор от цели. Искаме всички, които желаят да се занимават с енергетика, газ и рандеман, да идват в този център. Можем да създадем този център в един от блоковете на нашия финансов център в Аташехир “, акцентира Ердоган.

Засега няма безапелационни параметри по какъв начин може да наподобява газовият хъб в Турция.

„ Концепцията за газов хъб допуска, че огромни количества газ от няколко снабдители могат да идват в хъба, където да се съхранява, в случай че цената е ниска, и да се продава на по-добра цена. Проблемът при основаването на газов хъб в Турция е, че няма система за предпазване, както да вземем за пример в австрийския газов хъб в Баумгартен. Той няма лична борса, само че има система за предпазване на газ и промяна на собствеността върху газа “, изяснява Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Но в случай че се съди по думите на Ердоган, Турция възнамерява да сътвори не система за предпазване на газ, а виртуална борса за търговия с газ.

„ Ако приказваме за Лондон и Хамбург, тогава приказваме повече за тържища, където се търгува и газ. Това са единствено спот пазари, а не пълностоен газов хъб. Възможно е да се сътвори борса в Турция, където да се търгува газ и да се трансферира собствеността му “, споделя Юшков.

Всъщност Владимир Путин приказва за това през юли тази година. По думите му планът включва основаване на електронна платформа за търговия, а не предпазване на огромни количества газ.

„ Когато приказваме за газовия хъб, иницииран от Русия, главната концепция беше да се обезличи съветският газ, да се сътвори анонимност за него. Ние доставяме газ за Турция, където ще бъде проведена комерсиална платформа за търговия с този газ. Ще можем да продаваме газ на тази борса на турски търговци или даже непосредствено на европейски компании. Никой няма да може да окаже напън върху европейците, че са купили газ от Русия, защото в газовия хъб не е ясно какъв е газът – съветски, азербайджански, ирански или ВПГ “, изяснява Юшков.

Много снабдители на газ към този момент идват в Турция, което основава положителни предпоставки за основаване на спот борса.

„ Истанбул има забавна позиция, той в действителност може да се трансформира в европейски Хъб. Това е физическата точка на секване на доста газови пътища. Тук идват тръби от Русия, Трансанадолският газопровод, а наоколо има терминали за приемане на ВПГ, които могат да одобряват газ от всяка точка на света. И има настояща турска газова борса, където е допустимо да се трансферира търговията с физически размери газ - азербайджански, в бъдеще даже турски газ, който ще стартира да се създава в края на годината, близкоизточен ВПГ, съветски. С вярното осъществяване на плана Турция може да получи доста изгоди “, споделя Алексей Громов, енергиен шеф на Института по енергетика и финанси.

Сътрудничеството с Русия в този план обаче не е основно за Турция, сподели той.

„ Хвърлихме страхотна концепция на турското управление за основаване на газов център. Но не може да се каже, че Русия ще бъде основен сътрудник в него, а по-скоро един от многото сътрудници “, изяснява Громов.

За да усили съществено износа на газ за Турция, Русия би трябвало да построи нов газопровод. Експертите обаче се отнасят към тази концепция с огромен песимизъм. Турция в този план не е покупател на газ, а медиатор. Европейските страни би трябвало да станат главните купувачи на газ. И това е казусът.

„ Европейците нямат желание да купуват спомагателни количества газ. Тази година увереността на европейците, че могат без съветски газ, единствено се ускорява. Защото Европейски Съюз структурно понижи потреблението, в това число и със затваряне на фабрики, което значи, че търсенето няма да се върне. Изграждането на нов газопровод при такива условия е нецелесъобразно и даже рисковано. Защо да харчите пари, в случай че може да няма търсене “, споделя Громов.

Според него Русия може да натовари на цялостен потенциал единствено към този момент работещите газопроводи, по които се доставя газ за турския пазар. Говорим за едното отклонение на „ Турски поток “ и „ Син поток “. „ Общо тези тръби разрешават доставката на 32 милиарда кубически метра газ, до момента в който потреблението на Турция варира от 18 до 26 милиарда кубически метра. Това значи, че има свободен потенциал в тръбите за 6-10 милиарда кубически метра годишно, които евентуално можем да прибавим и да продадем на европейците. Но това е допустимо при изискване, че има клиенти за спомагателен съветски газ “, счита Алексей Громов.

През 2021 година Турция е закупила от Русия 26,3 милиарда куб. м газ, а през 2022 година - 21,6 милиарда куб. м. Такава неустойчивост може да се изясни с ценово преимущество. Турция има огромен избор от снабдители и купува от този с най-хубава цена.

Любопитно е, че съветският президент, откакто се срещна с турския президент, повдигна въпроса за ускорение на строителството на газопроводи в източната посока - плана „ Силата на Сибир – 2 “. И това ясно демонстрира целта на източното направление, за разлика от турското, счита Громов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР