Турция иска час по-скоро да бъде приета в Европейския съюз,

...
Турция иска час по-скоро да бъде приета в Европейския съюз,
Коментари Харесай

Ердоган иска членство в ЕС и либерализация на визовия режим

Турция желае час по-скоро да бъде призната в Европейския съюз, както и да се либерализира визовият режим за жителите на южната ни съседка. Това съобщи президентът на страната Реджеп Ердоган на конференция след срещата на върха във Варна.

Той изрече вяра, че интервалът на неприятни взаимоотношения сред Европейски Съюз и Турция е останал в предишното, само че уточни, че кандидатурата на Турция за участие е в действие от 1968 година, а към момента страната не е нищо повече от претендент.

Именно Членството на страната е била измежду главните тематики на срещата във Варна с ръководителите на Европейския съюз и Еврокомисията Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер и с българския министър председател Бойко Борисов в резиденция "Евксиноград ".

Ердоган увери, че Турция извършва своите задължения във връзка с битката с тероризма и бежанците, чиито брой на нейна територия към този момент доближава 4 милиона.

Президентът за следващ път акцентира, че Анкара чака да получи и втория транш от обещаните от Европейски Съюз 3 милиарда евро за справяне с мигрантската вълна. До момента южната ни съседка е получила единствено 1,8 милиарда от общата сума.

"Час по-скоро би трябвало да бъде финализирана работата по либерализирането на визовия режим за нашите жители. Това не трябва да се трансформира в политически въпрос и нашите жители не би трябвало да губят доверието си в ЕС”, разяснява още турският държавен глава.

"Турция е цел за редица терористични организации, с които се бори в и отвън своите граници. Операциите против тях способстват освен за вътрешната сигурност, само че и за сигурността на Европа. Очакваме мощна поддръжка и не би трябвало да поносим неоснователни рецензии от Европейски Съюз по този въпрос”, безапелационен бе Ердоган.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР