Турция има възможност да се превърне в своеобразен енергиен коридор

...
Турция има възможност да се превърне в своеобразен енергиен коридор
Коментари Харесай

Турция може да снабдява Европа с руски, ирански и саудитски енергоносители

Турция има опция да се трансформира в самобитен енергиен кулоар за доставка на природен газ и нефт в Европа от Русия, Иран и Саудитска Арабия, сподели турският министър на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати в оповестено през днешния ден изявление за Араб нюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Турция със своето географско състояние е енергиен кулоар от Русия, Иран и Саудитска Арабия. Всеки тип природен газ или нефт, който ще бъде превозен или доставен, ще коства по-малко и ще бъде по-безопасно превозен “, посочи Нуреддин Небати.

Говорейки в коридорите на 6-ото издание на форума на „ Инициативата за бъдещи вложения “ в Рияд, министърът не посочи по какъв начин Турция и Саудитска Арабия могат да си сътрудничат, само че сподели, че мирът в района ще понижи разноските за сила.

По думите му турският президент Тайип Ердоган поддържа концепцията Турция да вземе нужните ограничения за разпределението на ирански или съветски газ за Европа, което пък ще способства за мира и енергийната сигурност в района и ще помогне за понижаване на цените на силата във време, когато светът върви към криза.

Руският президент Владимир Путин изложи по-рано този месец концепцията за основаване на най-големия газов хъб в Европа в Турция, където да бъде пренасочен изгубеният размер на преноса през Северен поток. Става дума за опцията за създаване на още една газопреносна система и основаване на хъб в Турция, през който да се доставя газ за трети страни, на първо място европейски. Ердоган заяви, че Турция и Русия са инструктирали съответните енергийни управляващи да стартират механически изследвания по съветското предложение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР