Турция и САЩ се споразумяха да създадат механизми за нормализиране

...
Турция и САЩ се споразумяха да създадат механизми за нормализиране
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е в Турция, говорил с Ердоган

Турция и Съединени американски щати се споразумяха да основат механизми за нормализиране на връзките между тях, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на взаимна конференция с държавния секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън, съобщи „ Ройтерс “.

Тилърсън от своя страна сподели, че Съединени американски щати признават законното право на Турция да отбрани границите си, само че прикани Анкара за въздържаност във военната интервенция в северния сирийски район Африн и отбягване на дейности, които могат да доведат до ескалация на напрежението.

Според неизвестен представител на турските управляващи, Анкара е предложила на Вашингтон кюрдските бойци от „ Отрядите за национална самозащита “(YPG) да се изтеглят на изток от река Ефрат и в региона на сирийския пограничен град Манбидж да бъдат ситуирани турски и американски военни елементи.

Предложението може да докара до пробив в напъните за превъзмогване на явните разлики сред Турция и Съединени американски щати във връзка с Сирия. Отношенията сред двете страни доближиха сериозна точка поради поддръжката на Съединени американски щати за кюрдската милиция YPG, която Турция смята за продължение на „ Кюрдска работническа партия “(ПКК).

Тилърсън дойде в Турция през вчерашния ден, като визитата му ще продължи два дни, в които двете членки на НАТО се надяват да заздравят връзките си, след седмици на ескалираща антиамериканска изразителност от страна на Анкара.

Говорител на Държавния департамент на Съединени американски щати съобщи, че нощес Тилърсън е провел „ работлив и открит “ диалог с турския президент Реджеп Ердоган, само че не разяснява предлагането на Анкара за взаимно разполагане на военни сили в Манбидж.  

Чавушоглу разгласи пред публицисти, че ще има нова среща сред Турция и Съединени американски щати в средата на март.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР