Турция и САЩ решиха да създадат механизми за нормализиране на

...
Турция и САЩ решиха да създадат механизми за нормализиране на
Коментари Харесай

Турция и САЩ се разбраха да нормализират отношенията си

Турция и Съединени американски щати взеха решение да " основат механизми " за нормализиране на връзките сред тях. Това разгласи турският външен министър Мевлют Чавушоглу след седмици на ескалираща антиамериканска изразителност от страна на Анкара, оповестява " Ройтерс ".

Говорейки на взаимна конференция в Анкара с американския държавен секретар Рекс Тилърсън, Чавушоглу съобщи, че Турция и Съединени американски щати ще проведат друга среща доникъде на март.

Тилърсън се срещна нощес с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и имаше " работлив и открит " диалог с него, уточни представителят на Държавния департамент.

Тилърсън съобщи също по този начин, че Съединени американски щати признават законното право на Турция да обезпечи границите си, само че прикани за въздържаност в нейната интервенция в кюрдския анклав Африн в Сирия, както и да заобикаля дейности, които ще засилят напрежението.

Тилърсън също по този начин подчертал, че Съединени американски щати имат съществени опасения за локалните чиновници в техните дипломатически задачи в Турция и прикани Анкара да освободи американски свещеник и други американци, арестувани в Турция.

Чавушоглу акцентира, че Турция ще може да предприеме взаимни стъпки със Съединени американски щати в Сирия, откакто сирийските кюрдски милиции " Отряди за отбрана на народа " изоставен сирийския пограничен град Манбидж.

По думите на турския първи посланик, визитата на Тилърсън бележи сериозна точка за бъдещето на връзките сред двете съюзнички в НАТО.

Тилърсън дойде на двудневно посещаване в Турция през вчерашния ден. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР