Турция и Съединените щати обявиха, че са се съгласили за

...
Турция и Съединените щати обявиха, че са се съгласили за
Коментари Харесай

Турция и САЩ обявиха съгласие за "безопасна зона" в Сирия, но не решиха всички въпроси

Турция и Съединените щати оповестиха, че са се съгласили за основаването на общ действен център, от който да координират и ръководят така наречен безвредна зона в Северна Сирия, съобщи " Ройтерс ".

Преговорите, които се водиха в Анкара три дни сред представители на двете страни, се очакваше да са тежки. Преди началото им президентът Реджеп Тайип Ердоган предизвести, че Турция твърдо е решила да стартира нова намеса в Сирия, в случай че не бъде реализиран консенсус.

Безопасната зона е нужна на Турция, с цел да се върнат там част от няколкото милиона сирийски бежанци, които са в страната, които натоварват стопанската система ѝ и основават обществено напрежение. Преговарящите изясняват в обособени изказвания, че задачата е основаването на " кротичък кулоар " и да се положат всички старания, с цел да се върнат сирийците, разселени от войната.

Трудните въпроси

Нито едно от двете изказвания - на турското министерство на защитата и американското посолство в Анкара - не дава отговор на два въпроса: какъв брой надълбоко би трябвало да навлезе зоната в Сирия и кой би командвал патрулите в региона, отбелязва организацията.

Това са двата казуса, поради които договарянията не престават месеци. В Северна Сирия има американски войски, подкрепящи кюрдските Сили за отбрана на народа (YPG) и други паравоенни групи в обединението. Кюрдските милиции са считани от Анкара за сирийско отклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК). Съединени американски щати упорстват, че е нужно YPG да останат в зоната, само че и да получават поддръжка, защото " Ислямска страна " към момента не е изцяло победена (Турция, назад, желае те да бъдат изтласквани все по на изток).

Известно е, че зоната би трябвало да е дълга стотици километри по границата, само че нищо не удостоверява популяризирани в " Туитър " турски документи, съгласно които тя би трябвало да навлезе 35-40 км в сирийската територия. Вашингтон желае друго - линия, необятна 5 км (демилитаризирана) и още 9 км с лимитирано разполагане на оръжия. Освен това Анкара счита, че би трябвало да има последната дума в зоната - нещо, за което Турция не е съгласна.

На среща на посланиците по-рано през днешния ден турският министър на защитата Хулуси Акар повтори заканата на президента, че Турция е подготвена да влезе сама в Сирия, в случай че не бъде реализиран компромис със Съединени американски щати. " Подготовката, разполагането на единиците ни са приключени. Но казахме, че желаеме да действаме дружно с приятеля и съдружника ни, Съединени американски щати. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР