Турция и Русия ще патрулират в зона от 10 км

...
Турция и Русия ще патрулират в зона от 10 км
Коментари Харесай

Русия и Турция с историческа договорка за Сирия

Турция и Русия ще патрулират в зона от 10 км навътре в Сирия и ще пазят региона от кюрдски бойци. Това взеха решение след шест часа диалози в Сочи президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Самите те оповестиха, че двете страни са договорили “много значими, даже съдбоносни” решения.

"Не мога да не изразя задоволство, че вследствие на много дълга и напрегната работа успяхме да намерим решения, които след нашите изказвания ще бъдат огласени от външните министри на двете страни. Тези решения, съгласно мен, са доста значими, в случай че не и съдбоносни, и ще разрешат да се откри излаз от прекомерно острата обстановка, основала се през днешния ден на сирийско-турската граница ", сподели Путин, представен от ТАСС.

Сирийска и съветска военна полиция ще патрулират край сирийско-турската граница, с цел да подкрепят изтласкването на бойците в регион на 30 км южно от границата в идващите 150 часа. Приетият от двете страни меморандум постановява, че в зоната, намираща се отвън рамките на турската интервенция в Северна Сирия, може да влезе съветска военна полиция и сирийската войска под контрола Башар Асад. Те ще спомагат за извеждането на подразделенията на кюрдските освободителни сили и тяхното разоръжаване.

Според сделката Турция ще има опция за лимитирана интервенция на сирийска територия, разпростряла се на не повече от 30 км от общата граница, само в зоната от към 120 км сред двата града, откъдето стартира "Извор на мира ". Също по този начин Анкара и Москва се договарят да “предприемат всички нужни ограничения да не позволяват проникването на терористи и ще работят в цялостна съгласуваност “. Те ще поставят взаимни старания, до момента в който не бъде реализирано политическо урегулиране в Сирия.

След срещата Путин е проведел телефонен диалог със сирийския си сътрудник Башар Асад, с цел да го запознае с резултатите от срещата с Ердоган.

Руският президент е подчертал, че постигнатото съглашение ще помогне за възобновяване на териториалната целокупност на Сирия. Асад е благодарил на Путин и изразил цялостна поддръжка за резултатите от срещата. Той уверил, че сирийските граничари са подготвени да се разположат дружно с съветската военна полиция на сирийско-турската граница.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР