Турция и нейната съседка България ще продължат да се борят

...
Турция и нейната съседка България ще продължат да се борят
Коментари Харесай

Турция и България са решени да спрат трафика на мигранти

Турция и нейната съседка България ще продължат да се борят с трафика на мигранти, даде обещание турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

" От дълго време работим дружно, изключително по въпросите на трафика на мигранти, контрабандата на опиати и сигурността на границите, с цел да спрем и предотвратим миграционния поток ", съобщи Сойлу на конференция с българския си сътрудник Иван Демерджиев в Истанбул.

Той изясни, че с българския си сътрудник са се събрали, с цел да приведат в деяние решенията, взети на срещата сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и българския президент Румен Радев в Истанбул на 9 декември.

Същата седмица влезе в деяние споделеният механизъм, основан сред двете съседки, който планува доста ограничения за общата им граница, в това число софтуерни трансформации и увеличение на потенциала на граничните пунктове Капъкуле и Хамзабейли.

" В това отношение имаме настоящо съглашение за продан на информация ", съобщи Сойлу, представен от " Дейли Сабах ".

Той разкри, че двете страни са договорили условия за довеждане докрай на съглашение за взаимно образование на силите за сигурност и добави, че по граничния маршрут с България са издигнати оптични кули, като турската страна стартира работа по нова физическа система на границата.

" Както Ердоган се изрази на срещите, Капъкуле е втората по величина врата в света във връзка с прекосяванията и търговията. Чрез нея се усилват производството и износът на Турция, а граничните пунктове, както и комерсиалните преноси на Капъкуле, са жизненоважни както за нас, по този начин и за България ", означи Сойлу.

По-нататък той благодари на Демерджиев за напъните му за изгонване на нарушители в Турция, визирайки последното решение на български съд от началото на седмицата за връщането на Мустафа Левент Гьокташ, някогашен боец, забъркан в ликвидиране от 2002 година, обвързвано с Гюленистката терористична група (FETÖ) - сенчестата организация, която стои зад проваления прелом в Турция през 2016 година

" Бих желал да потвърдя още веднъж, че съдействието ни против терористичните групи, в това число ПКК, YPG/PKK и ФЕТО, продължава уверено ", означи Сойлу.

От своя страна Демерджиев благодари на Сойлу за оказаната " огромна поддръжка " на прилежаща България в битката ѝ за преодоляване на " мигрантския напън " и съобщи, че Европейският съюз също прави оценка високо това съдействие, защото двете страни пазят външните граници на Европейски Съюз.

" Убеден съм, че Европейски Съюз ще предприеме стъпки за по-нататъшна поддръжка на тези огромни старания на двете страни ", сподели той.

Той добави, че страните възнамеряват също по този начин да изградят железопътна линия и автомагистрала за възстановяване на превоза сред Капъкуле и Хамзабейли.

" Освен това обсъдихме съответните стъпки, които ще предприемем против терористичните организации, настоящи и от двете страни. Сътрудничеството в битката против терористичните групи ще продължи ", съобщи Демерджиев, като в същото време увери, че България ще арестува терористи и ще ги съобщи на правораздаването.

ПКК е включена в листата на терористичните организации на Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати и е виновна за гибелта на 40 000 души, в това число дами, деца и бебета. В продължение на четири десетилетия тя води кървава терористична акция против Турция, като атакува както чиновници на силите за сигурност, по този начин и цивилни жители. YPG е сирийският терористичен клон на ПКК.

ФЕТО и основаният в Съединени американски щати неин водач Фетуллах Гюлен проведоха несполучливия прелом в Турция на 15 юли 2016 година, при който бяха убити 251 души и ранени 2734. Анкара също по този начин упреква ФЕТО, че стои зад дългогодишна акция за събаряне на страната посредством навлизане в турските институции, изключително в армията, полицията и правосъдната система. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР