Турция и Израел ще се опитат да сложат край на

...
Турция и Израел ще се опитат да сложат край на
Коментари Харесай

Президентите на Турция и Израел стоплят отношения с първа среща от десетилетие


Турция и Израел ще се опитат да сложат завършек на години на неприязън и обиди, когато тази седмица президентите им се срещнат за първи път от над десетилетие, оповестява " Ройтерс ".

Двете страни си размениха взаимни обвинявания по отношение на израелската окупация на палестински територии и поддръжката на Анкара за войнстващата ислямистка формация " Хамас ", която ръководи Газа.

Дипломатическите връзки сред Турция и Израел бяха прекратени през 2018 година, откакто двете страни изгониха посланиците си.

През януари президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че Турция се надява да отвори нова глава със страните от Персийския залив и Близкия изток, изключително с Израел и Обединените арабски емирства.

Той заяви, че е поканил израелския президент Исак Херцог в страната и акцентира, че Турция е подготвена да си сътрудничи с Тел Авив в разнообразни области, в това число търговията с природен газ.

По думи на Ердоган с това посещаване може да стартира нова епоха в връзките сред Израел и Турция.

Неотдавнашното доближаване сред двете страни е вследствие на напъните на бедната на сила Турция да се съревновава с Гърция и Кипър за обезпечаване на източносредиземноморски кулоар за доставка на израелски природен газ за Европа.

Израел също неотдавна сподели признаци на " топене " в връзките с други най-вече мюсюлмански страни в района.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР