Турция и Иран започнаха съвместна операция срещу „Работническата партия на

...
Турция и Иран започнаха съвместна операция срещу „Работническата партия на
Коментари Харесай

Турция и Иран започнаха съвместна операция срещу ПКК

Турция и Иран започнаха взаимна интервенция против „ Работническата партия на Кюрдистан “ (ПКК) , оповестява вестник Daily Sabah, като се базира на изказване на министъра на вътрешните работи в Анкара Сюлейман Сойлу.
ПКК нейният ирански филиал, „ Партията за свободен живот на Кюрдистан “ (ПСЖК/PJAK) употребяват планината Кандил, ситуирана почти на 40 километра югоизточно от турската граница в иракската провинция Ербил, като щаб на терористичната формация, акцентира изданието, съобщи организация Фокус.
Въпреки че ПКК е със седалище в Сирия до 1998 година, понастоящем терористичната организация се управлява от централата си в Северен Ирак. Съюзът на Кюрдските общности (КСК) служи като сплотяваща група за терористични групировки, функциониращи от името на ПКК в Турция, Ирак и Сирия.
Създадена през 1978 година, ПКК се бори с турската страна за извоюването на самостоятелност за кюрдите, макар че през идващите години тя измести задачата си към автономност. В резултат на дейностите са починали над 40 хиляди души. ПКК е класифицирана като терористична организация от Турция, Съединени американски щати и Европейския съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР