Турция години наред предизвикваше съдбата, като не прилагаше съвременните строителни

...
Турция години наред предизвикваше съдбата, като не прилагаше съвременните строителни
Коментари Харесай

Спазването на строителните норми в Турция - отново във фокуса на внимание


Турция години наред предизвикваше ориста, като не прилагаше актуалните строителни правила, позволяваше, и в някои случаи насърчаваше взрив на недвижимите парцели в земетръсни региони, споделят специалисти.
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 277
Слабото използване на разпоредбите, за което специалистите по геология и инженерство от дълго време предизвестяват, още веднъж притегли вниманието след разрушителните трусове тази седмица, които срутиха хиляди здания и убиха повече от 20 000 души в Турция и Сирия.

" Това е злополучие, породено от некачествено строителство, а не от земетресение “, споделя Дейвид Александър, професор по спешно обмисляне в Университетския лицей в Лондон.

Общоизвестно е, че доста здания в регионите, ударени от двете мощни трусове тази седмица, са издигнати с некачествени материали и способи, и постоянно не дават отговор на държавните стандарти, съобщи Еюп Мухджу, ръководител на Камарата на архитектите на Турция. Той сподели, че това включва доста остарели здания, само че също и жилища, издигнати през последните години, близо две десетилетия откакто страната приведе строителните си правила в сходство със актуалните стандарти.

" Сградният фонд в региона е слаб и не е стабилен, макар действителността на земетресенията “, сподели Мухджу.

Проблемът беше значително пренебрегнат, тъй като оправянето с него би било скъпо, непопулярно и би попречило основен мотор на икономическия напредък на страната, обявиха специалисти.

Със сигурност поредните трусове, които унищожиха към 6500 здания, бяха извънредно мощни, а интензитетът им се усилваше от обстоятелството, че те бяха на дребна дълбочина. Първият трус с магнитуд 7,8 по Рихтер се случи в 4:17 сутринта, което направи още по-трудно за хората да избягат от постройките, защото земята се раздруса мощно. И президентът Реджеп Тайип Ердоган призна за " дефекти “ в реакцията на страната.

Но специалисти обявиха, че има планина от доказателства, както и опустошения, сочещи към суровата действителност за това какво е направило земетресенията толкоз смъртоносни: Въпреки че Турция на хартия има строителни правила, които дават отговор на актуалните стандарти за земетръсно строителство, те се ползват прекомерно рядко, което изяснява за какво хиляди здания се срутиха.

В страна, пресечена от линии на геоложки разломи, хората са на ръба за това по кое време и къде може да удари идващото земетресение, изключително в Истанбул, град с над 15 милиона поданици, който е уязвим на земетресения. След бедствието министърът на правораздаването сподели, че министерството ще проверява разрушените здания. " Онези, които са били небрежни, отговорни и виновни за разрушенията след земетресението, ще дават отговор пред правораздаването “, съобщи Бекир Боздаг в четвъртък.

Според няколко специалисти обаче всяко съществено следствие на аргументите за слабото използване на строителните правила би трябвало да включва деликатен взор върху политиката на Ердоган, както и на районните и локалните управляващи, които са направлявали и насърчавали строителния взрив, спомогнал за икономическия напредък.

Малко преди последните президентски и парламентарни избори в Турция през 2018 година държавното управление показа огромна стратегия за прошка на компании и физически лица, виновни за избрани нарушавания на строителните правила в страната. Чрез възнаграждение на санкция нарушителите могат да избегнат нуждата да приведат постройките си в сходство с разпоредбите. Подобни амнистии са били употребявани и от предходни държавни управления преди избори. 

В рамките на тази стратегия за прошка държавната организация, отговаряща за използването на строителните правила, призна, че повече от половината от всички здания в Турция, в които се намират към 13 милиона жилището, не дават отговор на настоящите стандарти.

Видовете нарушавания, представени в отчета на Министерството на околната среда и урбанизацията, бяха многочислени, в това число жилища, издигнати без разрешителни, здания, в които са добавени спомагателни етажи или са разширени балконите без позволение, както и съществуването на така наречен домове със самонастанили се лица, населявани от фамилии с ниски приходи.

В отчета не се прецизира какъв брой здания са били в нарушаване на нормите, свързани със отбрана при трусове, или на главната градивна целокупност, само че действителността е ясна.

„ Строителната прошка не значи, че постройката е здрава “, съобщи през 2019 година актуалният началник на министерството на околната среда и урбанизацията Мурат Курум. 

През 2021 година Камарата на геоложките инженери на Турция разгласява серия от отчети, в които биеше паника във връзка със съществуващите здания и новото строителство, което се прави в регионите, изравнени със земята тази седмица, в това число Кахраманмараш, Хатай и Османие. Камарата призоваваше държавното управление да организира изследвания, с цел да се увери, че постройките дават отговор на нормите и са издигнати на безвредни места.

Година по-рано Камарата разгласява отчет, в който непосредствено назова рискови политиките на „ прошка за сиромашки къщи “ или „ строителна прошка “ и предизвести, че „ неналичието на просвета на сигурност при бедствия “ ще докара до предотвратими смъртни случаи.

От 1999 година насам, когато две мощни трусове удариха Северозападна Турция, покрай Истанбул - при по-силното от тях починаха към 18 000 души, строителните правила бяха затегнати и стартира развой на възобновяване на градовете.

Но подобренията не се правят задоволително бързо, изключително в по-бедните градове.

Строителите всеобщо употребяват по-нискокачествени материали, наемат по-малко експерти за контрол и не съблюдават разнообразни разпореждания, с цел да понижат разноските си, съобщи ръководителят на Камарата на архитектите Еюп Мухджу. 

Той споделя, че по този начин нареченото " строително помирение " на турското държавно управление, въведено преди парламентарните избори през 2018 година като метод за обезпечаване на гласове, на процедура е узаконило рисковите здания.

" Плащаме за това с хиляди смъртни случаи, разрушение на хиляди здания и стопански загуби ", сподели Мухджу.

Дори нови жилищни здания, оповестени за безвредни, бяха сринати при земетресението. 

В провинция Хатай, където жертвите са най-вече, а пистата на летището и две държавни лечебни заведения бяха разрушени, оживелият Бестами Джошкунер сподели, че е видял доста нови здания, даже „ лъскави “, които са се срутили. 

В Антакия, исторически град в Хатай, 12-етажна постройка с 250 жилището, приключена през 2013 година, се е срутила, оставяйки незнаен брой починали или към момента затрупани живи. Според известия в турските медии " Рьонесанс резиденс “ (Ronesans Residence) е бил считан за един от „ първокласните “ комплекси в региона и е бил рекламиран като „ кътче от парадайса “ в обществените мрежи.

Друга разрушена постройка в Антакия е „ Гючлю Бахче “, чието строителство стартира през 2017 година и е открита с фанфари през 2019 година на гала, на която участват кметът на Хатай и други локални публични лица, съгласно уеб страницата за инспекция на обстоятелства Догрулукпайъ. 

В Малатия чисто новите жилища „ Азур “ - оповестени в рекламите като устойчиви на трусове, претърпяха вреди при първия трус, само че жителите им се отърваха невредими. Някои от жителите, които са се върнали в постройката, с цел да съберат движимостите си, са извадили шанс повторно, когато вторият мощен трус разлюлял постройката и я предиздвикал да се плъзне на една страна, съгласно видеоклип, показан в TikTok и тестван от уеб страницата за инспекция на обстоятелства Тейит.

Разрушенията на доста места в Турция идват в внимателен миг за президента Ердоган, който е изправен пред тежки парламентарни и президентски избори през май на фона на стопански спад и висока инфлация. 

Ердоган постоянно акцентира строителния взрив в страната през последните две десетилетия, в това число нови летища, пътища, мостове и лечебни заведения, като доказателство за триумфа си през повече от две десетилетия на власт.

По време на обиколката си из разрушенията в сряда и четвъртък Ердоган даде обещание да възвърне разрушените домове в границите на една година.

" Ние знаем по какъв начин да се оправим с това ", сподели той. " Ние сме държавно управление, което се е потвърдило по тези въпроси. Ние ще го създадем “, даде обещание Ердоган.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР