Турция е започнала преговори с руската държавна агенция за атомна

...
Турция е започнала преговори с руската държавна агенция за атомна
Коментари Харесай

Росатом строи втора АЕЦ на турския бряг на Черно море

Турция е почнала договаряния с съветската държавна организация за атомна сила Росатом за построяването на втората атомна електроцентрала в страната в северната черноморска турска провинция Синоп. Това съобщи заместник-министъра на енергетиката и естествените запаси Алпарслан Байрактар ​​вчера.

 

Турция даде приоритет на енергийната сигурност вследствие на рецесията в бранша, поставяйки нуклеарната сила на напред във времето в енергийните си проекти, съобщи Анадолската организация.

 

За да реализира задачата да стане самостоятелна от вноса на газ до началото на века, Турция има обширни енергийни проекти за идващите 30 години, като нуклеарната сила е централна за тази цел, разгласи министър Байрактар на интернационалното събитие за нуклеарна сила АтомЕкспо 2022 в съветския черноморски град Сочи.

 

„ Нуждаем се от най-малко 16 до 20 реактора, съгласно нашите първични оценки, с цел да бъдем въглеродно неутрална стопанска система до края на века, или имаме потребност от 12 до 16 реактора в допълнение към АЕЦ Аккую, която се строи в този момент от съветска компания в средиземноморската провинция Мерсин “, посочи Байрактар.

 

Споразумението за 4-реакторната централа Аккую беше подписано през 2010 година, а идната година се възнамерява първият реактор да влезе в употреба.

 

Преговорите за построяването на втората нуклеарна централа в Синоп започнаха с Япония, само че Турция в този момент възобнови договарянията с Росатом.

 

Министър Байрактар разкри, че Турция също договаря с южнокорейски и американски компании за развиване на нуклеарната сила. Също по този начин договаряния се водят и с китайското държавно управление за трета електроцентрала.

 

Алексей Лихачов, общоприет управител на Росатом, напомни, че поради събитията в Украйна природния газ, които в миналото се търгуваше от $200 за хиляда куб.м. (tcm) доближи до сегашните $4000 за tcm.

 

Според него доста европейски страни, изключително Франция и Германия, са почнали да преразглеждат енергийния запас, защото през последните години наклонността към нуклеарна сила се е нараснала.

 

Лихачов добави, че Русия дава приоритет на Турция, Бангладеш, Унгария, Египет и африканските страни за построяването на атомни електроцентрали.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР