Турция е започнала да доставя на Украйна разработени от САЩ

...
Турция е започнала да доставя на Украйна разработени от САЩ
Коментари Харесай

„Форин полиси“: Турция изпраща на Украйна касетъчни бомби от времето на Студената война

Турция е почнала да доставя на Украйна създадени от Съединени американски щати касетъчни муниции от Студената война , написа списание „ Форин полиси “, като се базира на сегашни и някогашни американски и европейски публични представители, осведомени с въпроса.

Турция, която е член на НАТО, е почнала да изпраща първите партиди от така наречен усъвършенствани стандартни муниции с двойно предопределение (DPICM) през ноември 2022 година Те са създадени по време на Студената война като част от съглашение за взаимно произвеждане със Съединените щати. Оръжията са предопределени да унищожават танкове , като се разпръскват на по-малки суббоеприпаси, които могат да останат на бойното поле с години, в случай че не експлодират незабавно. Всеки снаряд разпръсква към 88 поразяващи елементи.

Изданието отбелязва, че Киев се е опитвал няколко месеца да си обезпечи доставки от Съединени американски щати на такива муниции, само че американските закони не разрешават на Вашингтон да ги изнася.

„ След като Съединени американски щати отхвърлиха (на Украйна) достъп до касетъчни муниции, Турция беше единственото място, откъдето можеха да се снабдят с тях “, сподели поискал анонимност източник, осведомен по въпроса. 

„ Това просто демонстрира по какъв начин макар че Турция се пробва да се хареса на Русия в някои връзки, тя се трансформира в в действителност значим покровител на Украйна във военно отношение, “ разяснява източникът.

Нито турското посолство във Вашингтон, нито украинското министерство на защитата са дали отговор на молбата за коментар на „ Форин полиси “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР