Турция е в безпрецедентна ситуация - за пръв път Ердоган

...
Турция е в безпрецедентна ситуация - за пръв път Ердоган
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Турция е в безпрецедентна ситуация

Турция е в невиждана обстановка - за пръв път Ердоган не съумява на първия тур да победи своя противник. Това демонстрира необикновено разделяне в турското общество. Това сподели за Bulgaria ON AIR арабистът и интернационален анализатор проф. Владимир Чуков.

„ Всичко е допустимо, става въпрос за 4 пункта. Макар и напълно официално тези проценти да наподобяват доста мощно преодолими, сега се вършат последни разбори кой какво очакваше да получи. Партийните централи доста добре би трябвало да си създадат сметката, тъй че освен да привлекат гласовете на третия претендент, само че и на негласувалите и гласовете на съперниците си ”, съобщи Чуков.

Проф. Чуков акцентира, че огромна част от националистическите гласове са отишли при третия претендент - Синан Оган.

" Кюрдите, които в предишния парламент имаха 12 пункта, в този момент имат 9, освен националистите, само че и кюрдите бягат ", разяснява проф. Чуков.

Пред той уточни, че на Ердоган не са му достигнали няколко десетки хиляди гласа. Определи го като " огромен изборджия и биткаджия ", само че очевидно похватите му от предните избори " не вървят ".

" Ще трябват доста старания против опозицията, която резервира съществени позиции в огромните градове - Истанбул, Анкара, Измир. Тежка алтернатива ще има пред идващия президент за обединяването на двете маси ", уверен е проф. Чуков.

Международният анализатор посочи, че турците в България обичайно са дали своят вот за опозицията, въпреки и по-малка част от имащите право на глас да са отишли до урните.

" В чужбина може би има лек спад измежду последователите на Ердоган в Германия, Франция, Белгия, Нидерландия. Не са резултатите от 2014 година - при 60% поддръжка тогава, в този момент са 51%. В същото време нашите изселници в европейската част на Турция са обичайно бастион на опозицията ", добави проф. Чуков.

Той е безапелационен - в случай че Ердоган бъде заменен, най-важното е Турция да остане постоянна, да има демократични правила и най-малко предпочитание да продължат към присъединението в Европейски Съюз.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР