Турция е създала цял жилищен район в Идлиб в Северозападна

...
Турция е създала цял жилищен район в Идлиб в Северозападна
Коментари Харесай

Турция построи цял "нов град" за разселените в Идлиб

Турция е основала цялостен жилищен регион в Идлиб в Северозападна Сирия за всички принудени да изоставен домовете си по време на гражданската война в страната, в. " Хюриет ".

Според управляващите построяването на 30 хиляди от общо 50 хиляди планувани тухлени къщи в село Мешед Рухин, на 5 км от границата със Сирия, е приключило.

В " новия град " в Идлиб към този момент живеят 180 хиляди души. Според турските управляващи там има и учебно заведение, болница, паркове за деца, дребен търговски център и други.

Турският червен полумесец доставя 30 хиляди хляба дневно и 200 тона вода на цивилните в новия град, а още самун идва от пекарните на други места в Идлиб, написа " Хюриет ".

"Изградихме къщи. Хората живеят в парцели, които назовават "нашите къщи ". Чувстват се в сигурност. "
Керем Кънък,
шеф на Турския червен полумесец

Според Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации близо 6.2 млн. души са разселени в Сирия, измежду тях са 2.5 млн. деца. Това е най-голямата вътрешно разселена група в света. Населението на Идлиб бе 1.1 млн. население, само че в последните години приюти над 3 млн. души (защо провинцията получи такава роля, ).

В региона и покрайнините ѝ от дълго време от време на време нараства и спада напрежението сред Турция, от една страна, и Русия и поддържания от нея режим на Башар ал Асад, от друга. В самия град Идлиб ръководи " Хайят тахрир аш Шам ", група джихадисти, чийто гръбнак е някогашният клон на " Ал Кайда ". Турция поддържа други бойци, само че е в комплицирани връзки с ХТШ, като не съумява да разграничи джихадистките от останалите обединения макар съществуващите договорености с Русия.

Строежът на " новия град " стартира предходната година. По това време, когато за няколко дни посред сраженията сред бойците, подкрепяни от Турция, други джихадистки групи и сирийските сили стотици хиляди потеглиха към границата на Сирия и Турция и сътвориха предпоставки за нова мигрантска рецесия на прага на Европа.

Режимът на Асад упреква Турция, че желае да откъсне части от Сирия или най-малкото да ги задържи в икономическата си орбита. Анкара, с изключение на бунтовници, които я поддържат, има и свои въоръжени сили на терен след няколко военни интервенции, които започнаха поради кюрдски бойци, възприемани от нея като сирийско отклонение на неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) на сирийска територия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР