Турция е рециклирала 17 милиона тона отпадъци за четири години

...
Турция е рециклирала 17 милиона тона отпадъци за четири години
Коментари Харесай

Турски екопроект рециклира 17 милиона тона отпадъци

Турция е рециклирала 17 милиона тона боклуци за четири години с плана „ Нулеви боклуци “ (Zero Waste) и е съдействала 17 милиарда TL (1,96 милиарда долара) за стопанската система си, съобщи министърът на околната среда и урбанизацията във връзка Световния ден на околната среда.

От 2017 година 84 000 институции и организации са взели участие в плана „ Нулеви боклуци “, стартиран под егидата на първата дама на Турция Емине Ердоган.

Степента на преработване, която беше 13%, беше увеличена до 19% с груповите старания на гражданското общество и държавното управление на Турция.

Проектът избави 209 милиона дървета от изсичане, 345 милиона кубически метра вода и 50 милиона барела нефт.

Проектът също по този начин сътвори проект за деяние за справяне със замърсяването, породено от найлонови торбички, което е съществена опасност за околната среда. През 2019 година беше въведена такса за найлонови торбички във всички магазини. Оттогава потреблението на найлонови торбички е намаляло със 75%.

С плана бяха основани голям брой благоприятни условия за работа. До 2023 година той има за цел да обезпечи директна претовареност на 100 000 души.

Първата дама на Турция получи международната премия на " Уайдър Уайдър Уайз " от " Организация на обединените нации Хабитат " предходната седмица за приноса си към самодейността " Мъдри градове " и " Здравословна околна среда ", както и плана на Турция за " Нулеви боклуци ", който тя управлява.

На гала в столицата Анкара, Мемуна Мохд Шариф, изпълнителен шеф на Програмата на ООН-Хабитат, връчи премията на Емине Ердоган.

Възхвалявайки плана " Zero Waste " Шариф сподели, че приносът на Турция по отношение на преработването би трябвало да бъде образец в света.

Проектът за нулеви боклуци в Турция цели да се реализира преработване от 35% през 2023 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР