Турция е решена да продължи усилията си за запазване на

...
Турция е решена да продължи усилията си за запазване на
Коментари Харесай

Турция решена да запази зърнената сделка въпреки Русия

Турция е " решена " да продължи напъните си за опазване на зърнената договорка в Украйна, макар че Русия прекрати присъединяване си. Това съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Франс прес ".

Въпреки че Русия работи нерешително, ние решително ще продължим напъните си да служим на човечеството, увери турският президент дни, откакто Москва разгласи, че прекратява присъединяване си в съглашението, контрактувано благодарение на Турция и Организация на обединените нации за експорт на украинско зърно.

По-рано през днешния ден координаторът на Инициативата за зърно на Организация на обединените нации Амир Абдула съобщи, че товарните кораби в никакъв случай не могат да бъдат военна цел и че " храната би трябвало да тече " според договорката.

Коментарът му в " Туитър " пристигна, откакто Украйна, Турция и Организация на обединените нации договориха план за придвижване на 14 кораба в Черно море.

12 кораба към този момент напуснаха украинските пристанища по-рано през днешния ден, а четири трябваше да дойдат там, според Съвместния координационен център, който следи за съглашението, реализирано с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации.

Рекордни 354 500 тона селскостопански артикули, натоварени на кораби, бяха изнесени от украинските пристанища днес като част от зърнената договорка, заяви представител на военната администрация на Одеса.

Русия уведоми Организация на обединените нации и Турция за проектите си да спре съглашението за неустановен интервал от време, откакто Москва упрекна Украйна в  " огромна " офанзива с дрон срещу своя Черноморски флот в Севастопол.

Споразумението, постигнато с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли, даде опция на Украйна да възобнови износа на зърно от черноморските си пристанища, които бяха блокирани след нахлуването на Русия. От своя страна Москва завоюва гаранции за личния си експорт на зърно и торове.

Споразумението оказа помощ да се предотврати световна продоволствена криза - Русия и Украйна са два от най-големите експортьори на зърно в света, а Русия е най-големият експортьор на торове. Чрез него бяха изнесени повече от девет милиона тона украинско зърно, като то трябваше да бъде възобновено на 19 ноември.

Москва обаче неведнъж се оплакваше от използването на договорката и твърдеше, че към момента среща компликации при продажбата на торове и храни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР