Турция е разположила бойни дронове в Северен Кипър, заяви днес

...
Турция е разположила бойни дронове в Северен Кипър, заяви днес
Коментари Харесай

Ердоган: Турция изпрати бойни дронове в Северен Кипър

Турция е разположила бойни дронове в Северен Кипър, съобщи през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от електронното издание на в. " Миллиет " и Българска телеграфна агенция.

В отговор на повдигането на оръжейното ембарго на Съединени американски щати върху Република Кипър Турция е разположила бойни дронове в Севернокипърската турска република (СКТР, приета единствено от Анкара - бел. ред.), сподели турският водач пред публицисти.

В момента в СКТР има безпилотни летателни апарати, в това число бойни дронове. Възможни са нови доставки, това е наше право. Трябва да осигурим цялостна отбрана на СКТР от всички направления, съобщи Ердоган, запитан за опцията за основаване на турска военна база на полуостров Карпас в Северен Кипър.

Турският президент добави, че в случай че е належащо, самолетите на турските военновъздушни сили могат да излетят от базите си когато и да е и да стигнат до острова допустимо най-скоро, с цел да защитят СКТР.

В края на септември турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Анкара има намерение да усили военното си наличие в Северен Кипър в отговор на анулацията на оръжейното ембарго на Съединени американски щати против Никозия.

Кипър е разграничен на две елементи от 1974 година, когато турската войска нахлу в северната част на острова като реакция на държавен прелом, целящ да причисли Кипър към Гърция. През 1983 година в северната част на острова бе едностранно провъзгласена Севернокипърска турска република (СКТР), която не е приета от нито една друга страна, с изключение на Турция.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР