Турция е предупредила както черноморските, така и нечерноморските държави да

...
Турция е предупредила както черноморските, така и нечерноморските държави да
Коментари Харесай

Турция няма да пропуска транзитно военни кораби през Босфора и Дарданелите

Турция е предизвестила както черноморските, по този начин и нечерноморските страни да не изпращат военни кораби през проливите Босфора и Дарданелите, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, съобщи Ройтерс.

Конвенцията от Монтрьо от 1936 година разрешава на Турция да ограничи директното прекосяване на военни кораби през проливите по време на война. Има уговорка, която освобождава от това ограничаване кораби, които се връщат в пристанището, където са регистрирани, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Изпълнихме това, което гласи конвенцията от Монтрьо, и ще го създадем от занапред нататък. Не е постъпвало искане за прекосяване до през днешния ден ", цитира анадолската организация думите на турския първи посланик.

В момента минимум четири съветски кораба чакат решението на Турция, с цел да преминат от Средиземно море.

Вчера Чавушоглу дефинира спорът в Украйна като война и още тогава съобщи, че Турция ще приложи по отношение на това Конвенцията от Монтрьо, която контролира режима на прекосяване през проливите Босфора и Дарданелите, оповестиха турски медии.

Пред частната телевизия " Си Ен Ен-Тюрк " Чавушоглу сподели, че Анкара ще ползва транспарантно всички положения в Конвенцията, съгласно която членката на НАТО Турция има надзор върху прекосяването на плавателни съдове сред Средиземно и Черно море.

/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */ ado.placement({id: `ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7`, server: `vbbg.adocean.pl` });
/24 часа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР