Турция е предприела кампания за налагане на турския вариант на

...
Турция е предприела кампания за налагане на турския вариант на
Коментари Харесай

Турция смени името си

Турция е подхванала акция за налагане на турския вид на наименованието ѝ - Тюркийе - за интернационална приложимост, оповестяват турските медии, представени от 24rodopi.com.

Директорът по връзките на турското президентство Фахреттин Алтун изясни, че акцията " Hello Türkiye " има за цел да наложи този вид на името. Той напомни, че в циркулярно писмо, издадено на 21 декември 2021 година от президента Реджеп Тайип Ердоган, се изисква потреблението на името Türkiye вместо британското Turkey в надписите на стоките за експорт и в връзката с други страни и интернационалните организации и институции.

Турското външно министерство и други държавни институции и медии към този момент вкараха смяната. Английската версия на държавната Анадолска организация и държавната телевизия TRT World към този момент употребяват новата форма. Според двама турски публични източници, представени от осведомителния портал Middle East Eye, турското държавно управление възнамерява да записва смяната на името от интернационално приетото Turkey на Turkiye през идващите седмици.

Проблем би могло да съставлява наличието на диакритичния знак ü в турското наименование, който не е част от общоприетата латиница, отбелязва уеб сайтът. Според наблюдаващи е допустимо той да бъде заменен с нормално U. Говорител на Организация на обединените нации е показал, че непрекъснатата задача на Турция е влезнала в контакт с Протокола на Организация на обединените нации, с цел да ревизира каква е процедурата за разискване на промяна на името на страната. Той обаче е прецизирал, че до момента не е имало публична връзка по въпроса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР