Турция e предотвратила преминаване през проливите Босфор и Дарданели на

...
Турция e предотвратила преминаване през проливите Босфор и Дарданели на
Коментари Харесай

Турция не е склонна да подкрепи санкциите срещу Русия

Турция e предотвратила прекосяване през проливите Босфор и Дарданели на кораби на Русия, които не са регистрирани в черноморския флот, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, представен от частната телевизия НТВ.

Министърът уточни, че в отговор на постъпило искане за прекосяването на въпросните кораби Анкара е поискала то да бъде оттеглено, което е било признато от управлението на Москва.

Ройтерс прецизира, базирайки се на същото изявление на Чавушоглу пред телевизия Хабертюрк, че Турция е помолила Русия да не изпраща корабите още преди турската страна публично да дефинира като война съветската инвазия.

„ Русия заяви, че четири нейни кораба ще пресекат проливите на 27-28 февруари, като три от тях не са регистрирани в бази в Черно море ", уточни Чавушоглу, представен от Ройтерс.

„ Ние казахме на Русия да не изпраща тези кораби и Русия сподели, че плавателните съдове няма да пресичат проливите ", добави той.

По думите на министъра няма място някой да се усеща афектиран от обстановката, защото Конвенцията от Монтрьо, която регламентира режима за прекосяване през проливите, е годна и Турция ще я ползва " буквално, транспарантно и без двойни стандарти "

Агенция Ройтерс заяви преди дни, че минимум четири съветски кораба - два разрушителя, фрегата и разследващ съд, чакат турското решение в Средиземно море. Турският външен министър разгласи на 27 февруари, че Турция към този момент преглежда като война събитията в Украйна и ще ползва съгласно това Конвенцията.

Конвенцията от Монтрьо от 1936 година разрешава на Турция да ограничи директното прекосяване на военни кораби през проливите по време на война, само че има уговорка, която освобождава от това ограничаване кораби, които се връщат в пристанището, където са регистрирани.

Същевременно Чавушоглу даде да се разбере, че страната му не възнамерява да се причисли към глобите против Русия. Той уточни, че Турция е разгледала " една по една " глобите, ориентирани против Русия, и е решила какво влияние биха оказали те върху стопанската система и енергийната й сигурност.

„ Ние кардинално не сме взели участие в сходни наказания в общ проект. Не сме склонни да се присъединим и към тези наказания ", сподели министърът в предаване по телевизия Хабертюрк.

Според Чавушоглу глобите по отношение на Москва ще се отразят освен на съветската стопанска система, само че и на Европейски Съюз, страните от Европейски Съюз и други страни.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР