Турция е предложила да охранява и управлява летището в Кабул,

...
Турция е предложила да охранява и управлява летището в Кабул,
Коментари Харесай

Турция предложи да охранява летището на Кабул

Турция е предложила да охранява и ръководи летището в Кабул, откакто силите на Съединени американски щати и други страни членки на НАТО се изтеглят от Афганистан, предаде Ройтерс. Американски представители обаче споделиха, че Турция постанова условия, които би трябвало да бъдат дискутирани на фона на идната среща на президентите на двете страни Джо Байдън и Реджеп Тайип Ердоган другата седмица.

Турски представители показаха, че са отправили предлагането на срещата на НАТО предишния месец, когато Съединени американски щати и сътрудниците им договориха проект за евакуиране на войските им от Афганистан до 11 септември след 20 години война против талибаните. С оглед на това решение Турция предложила да обезпечава защитата на летището в Кабул и по този въпрос се водят договаряния със Съединени американски щати и НАТО. Очаква се те да продължат идната седмица по време на срещата на върха на алианса в Брюксел.

Действията на Турция по защитата на летището в Кабул може да допринесат за подобряването на връзките сред Анкара и Запада, които са мощно обтегнати поради решението на турците да купят от Русия зенитно-ракетните системи С-400, както и поради разногласията с европейски страни, подбудени от сондажите на Турция в Източното Средиземноморие.

Междувременно през вчерашния ден турският министър на защитата Хулуси Акар съобщи, че Турция може да резервира военния си контингент в Афганистан, в случай че бъде предоставена политическа, финансова и логистична поддръжка от съдружниците. Той посочи, че в случай че посочените условия бъдат изпълнени, турските бойци могат да останат на интернационалното летище " Хамид Карзай " в Кабул.

Американският президент Джо Байдън разгласи, че американските бойци ще стартират да се изтеглят от Афганистан от 1 май. Изтеглянето ще приключи до 20-та годишнина от терористичните офанзиви на 11 септември 2001 година. Очаква се от Афганистан да се изтеглят над 5000 бойци на НАТО.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР