Турция е предложила Армения да бъде домакин на първия кръг

...
Турция е предложила Армения да бъде домакин на първия кръг
Коментари Харесай

Турция поиска помирение с Армения, Ереван отказа

Турция е предложила Армения да бъде хазаин на първия кръг на договарянията за нормализация на връзките сред двете страни, съобщи през днешния ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу, представен от Анадолската организация.

" Ние направихме предложение на Армения, като декларирахме, че може да създадем първата среща в Ереван, само че Армения не е подготвена за това към момента заради вътрешен напън ", уточни Чавушоглу на взаимна конференция на министрите на външните и вътрешните работи на Турция и Австрия в Анкара.

Чавушглу съобщи, че арменската диаспора е разграничена във връзка с процеса на нормализация на турско-арманеските връзки и добави, че е имало митинги на екстремистки групи по арменските улици.

" Ние благодарим на Австрия (за семейството на договарянията за нормализация), само че за какво да не бъде извършена идната среща в Турция или Армения? ", попита министърът.

Той добави, че страната му организира съвещания с Азербайджан на всеки стадий във връзка с процеса на нормализация.

" От друга страна, ние поддържаме нормализацията сред Армения и Азербайджан ", уточни още Чавушоглу.

Турските и арменските пратеници за нормализация на връзките организираха четвъртата си среща във Виена в петък, на която се съгласиха да отворят сухопътната граница сред двете страни за жители на трети страни " допустимо най-скоро ".

Първият кръг договаряния за нормализация се състоя в Москва на 14 януари, когато двете страни се споразумяха да продължат договарянията без предварителни условия.

Турските и арменските пратеници се срещнаха за повторно във Виена на 24 февруари, а третата среща беше също там на 3 май.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР