Турция е повдигнала обвинения в тероризъм на трети служител на

...
Турция е повдигнала обвинения в тероризъм на трети служител на
Коментари Харесай

Турция обвини в тероризъм трети служител на американското консулство в страната

Турция е повдигнала обвинявания в тероризъм на трети чиновник на американско консулство в страната, както и на неговата брачна половинка и щерка му. Това оповестява организация " Ройтерс ", която разполага с копие на обвинителния акт, като отбелязва, че това обвиняване може в допълнение да обтегне връзките сред Анкара и Вашингтон, съобщи Българска телеграфна агенция.

Назми Мете Джантюрк, който е чиновник по сигурността в американското консулство в Истанбул, брачната половинка му и щерка му са упрекнати във връзки с мрежата на живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква за осуетения прелом през 2016 година

Турски прокурор е изискал присъди затвор за тримата по обвиняване в участие във въоръжена терористична група, се споделя в обвинителния акт, който е бил направен на 8 март, само че не е бил оповестен обществено.

Според обвиняването Джантюрк е поддържал контакт с десетки лица, разследвани като членове на мрежата на Гюлен, и " има доказателства, че обвиненият е работил в сходство с инструкциите на терористичната организация ".

Говорител на истанбулската прокуратура не е дал отговор на молбата на " Ройтерс " за коментар. Адвокат на Джантюрк е отказал коментар. Американското консулство в Истанбул е изпратило въпросите към Вашингтон, показва Ройтерс.

Говорителка на Държавния департамент съобщи, че Вашингтон не е видял достоверни доказателства за присъединяване на Джантюрк в някаква незаконна активност. Според говорителката по време на 30-годишната си кариера Джантюрк е имал доста контакти с представители на турското държавно управление и на силите за сигурност поради работата си. Тя прикани за навреме, транспарантно и заслужено разрешаване на случая.

Говорителката на Държавния департамент сподели, че Съединени американски щати са имали контакт с Турция по случая на Джантюрк. " Ние изразихме нашите опасения пред турското държавно управление няколко пъти и на най-високо ниво, обществено и при персонални диалози ".

Джантюрк е бил разпитан от истанбулската полиция през януари 2018 година и след това подложен под домакински арест, съгласно обвинителния акт. Първото му правосъдно чуване е планувано за 25 юни.

Други двама чиновници на американското консулство, също турски жители, бяха задържани през 2017 година по обвинявания в тероризъм и шпионаж. Тези арести накараха Вашингтон да прекрати краткотрайно издаването на неимиграционни визи за турски жители в дипломатическите задачи в Турция, а Анкара отговори с реципрочна мярка.

На 28 март турски съд постанови, че един от тях - Метин Топуз, който е работил като преводач и помощник на американската Служба за битка с опиатите (ДЕА), би трябвало да остане в пандиза до възобновяването на правосъдния развой против него на 15 май. Ако бъде открит за отговорен, Топуз може да получи доживотна присъда.

Другият чиновник на американското консулство - Хамза Улучай, работил като преводач в американското консулство в град Адана, бе наказан на четири години и половина затвор по обвинявания в тероризъм. Той бе освободен през януари, с ограничавания за пътешестване, след съвсем две години в ареста, напомня Ройтерс.

Топуз отхвърля обвиняванията във връзки с Гюлен, както и Улучай.
По-рано този месец двама американски сенатори внесоха законопроект, който планува наказания за турски публични представители, виновни за задържането на американски жители и на личен състав в локалните консулства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР