Турция е поставила пред България директно въпроса да бъдат заловени

...
Турция е поставила пред България директно въпроса да бъдат заловени
Коментари Харесай

МВР обеща лов на гюленистите у нас

Турция е сложила пред България непосредствено въпроса да бъдат хванати критиците на режима ѝ у нас. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу е изискал от българския си сътрудник Валентин Радев инспекция на 14 организации - търговски представителства и учебни заведения, в които има подозрения, че работят последователи на Фетуллах Гюлен, и предаването им. Президентът Реджеп Ердоган счита остарелия си съперник Гюлен за уредник на несполучливия прелом от 2016 година
Радев и Сойлу се видяха в Одрин. Срещата бе на тематика гранична сигурност, а мненията на Радев бяха най-вече хвалби за положителното съдействие и намалелия брой на мигранти, които минават у нас. Това написа в днешния си брой вестник Сега.
На въпрос дали ще извърши молбата на Сойлу Радев даде много комплициран отговор: " Хора, които намират леговище у нас, в случай че те са с нещо, което те смятат, че примерно са гюленисти, както той сподели, или по този начин нататък, аз му споделих не непосредствено да, има си процедури, България ще го направи, стига с това да е според нашето законодателство, само че те ни споделиха, че в България работят 14 търговски представителства и учебни заведения ".
Досегашната процедура сочи, че българските управляващи са подготвени да подценяват както правосъдни, по този начин и морални спънки единствено с цел да угодят на режима на Ердоган. Въпреки че имаше дефинитивно правосъдно решение, с което бе отказана екстрадицията на турския предприемач Абдуллах Бююк, тъй като в Турция ще бъде преследван поради политическите си убеждения, той бе задържан на улицата, пъхнат в кола измежду бял ден и предаден престъпно на турските управляващи. Оправданието тогава бе, че паспортът му е изминал и президентството му е отказало политическо леговище. За предаването му се разбра от турските медии. Наскоро стана ясно, че Бююк е завел дело пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург и може да осъди страната ни с аргумента, че е нарушен член 3 от Конвенцията за отбрана правата на индивида - възбрана за изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказване. В жалбата се сочи и друго нарушаване на конвенцията - на член 13 - липса на дейно вътрешноправно средство за отбрана от нарушаване.
По подобен метод страната си " реши " казуса и със още седем мъже, които бяха задържани в Румъния и върнати у нас. В този случай от Министерство на вътрешните работи твърдяха, че не са знаели, че въпросните са последователи на Гюлен, а и никой не е изискал да остане у нас. При връщането им бяха открити куп нарушавания, измежду които бе неуведомяване на омбудсмана, каквото обвързване имат от Министерство на вътрешните работи. Оказа се и че хората са били лъгани, че подават документи за бежанци. Никой не бе глобен за тези нарушавания. През 2016 година Министерство на вътрешните работи съобщи на Турция над 70 души. За 2017 година статистика няма. От началото на годината 4-ма души са поискали бежански статут, сочи справката на Агенцията за бежанците.
Въпреки насладата на българските управляващи, че мигрантският напън е намалял, турският вътрешен министър нападна Европейски Съюз. " Турция не е за никого преграда или буфер за прекъсване на мигрантите, терористите и наркотрафика, само че въпреки всичко ще продължи да извършва уговорките си по договореностите ", съобщи той, представен от БГНЕС. Той разкритикува Европа и Съединени американски щати, тъй като подкрепяли сирийския клон на ПКК - Отрядите за отбрана на народа.
" Америка поддържа тези терористи, а обособени европейски страни също им подават ръка. Да не ни връзват недостатък, само че европейските ни другари се отнасят с прекомерно огромна благосклонност към тази терористична организация. По средата е ДАЕШ с декларацията, че е ислямска формация, само че прави набези над мюсюлмански страни. А там има бойци от Европа и броят им е невероятно да бъде открит - французин, британец или белгиец пускат бради и се причисляват към формированията на ислямските джихадисти. По някакъв метод Съединени американски щати съумяха да реализират единодушие сред двете групировки. Но има нещо, което не разбирам - ДАЕШ се изтегли от Ракка, само че вие знаете ли къде отиде и проумявате ли този капан? ", патетично съобщи Сойлу. Според него част от джихадистите се събират в Афганистан, Пакистан, Йордания и Ливан, откъдето се насочват към Европа. Европейските страни не били наясно с заплахите, само че щели да платят висока цена, тъй като са приели на територията си членове на двете групировки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР