Турция е овладяла всички горски пожари с изключение на два

...
Турция е овладяла всички горски пожари с изключение на два
Коментари Харесай

Турция е овладяла всички горски пожари с изключение на два в окръг Мугла

Турция е овладяла всички горски пожари като се изключи два пожара в Миляс и Кьойджегиз в окръг Мугла в югозападната част на страната, заяви в. " Хюриет дейли нюз ", като се базира на известие на турския министър на земеделието и горите Бекир Пакдемирли в " Туитър ".

Министърът е показал, че огнеборците не престават работата си с голяма отдаденост по суша и въздух в Миляс и Кьойджегиз.

По-рано през днешния ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи от своя страна, че общо 59 квартала и 3231 здания са били наранени от госките пожари в окръг Анталия.

Той сподели пред кореспонденти в Манавгат в окръг Анталия, че Дирекцията за битка с бедствия и изключителни обстановки е изпратила в региона 400 жилищни контейнери. Министърът посочи, че 207 от тях са към този момент конфигурирани, а други 31 ще бъдат сложени през днешния ден.

Пакдемирли заяви, че Гърция е поискала от Турция аероплан за гасене на пожари и турската страна преглежда настояването.
Със затихването на горските пожари в Турция, в случай че можем, ние ще го предоставим на Гърция, уточни Пакдемирли.

Най-малко осем души починаха вследствие на пожарите, които от 28 юли се разгоряха в Турция. Хиляди локални поданици и туристи трябваше да бъдат евакуирани, откакто пламъците доближиха къщи в обитаеми региони и хотели в курортите. Усилията на пожарникарите бяха затруднени от сухото време и мощния вятър.

В гръцката област Атика пожарът е стеснен, само че остава заплаха от вторично възпламеняване на огнищата, оповестиха от българското Министерство на външните работи. По информация на посолството ни в Атина от през днешния ден се възвръща придвижването по сектора от пътен възел Агиос Стефанос в посока Ламия и жп-движението от Атина до Метеора. Засега са спрени само постоянните жп-линии от Атина до Евбея. Продължават дейностите по възобновяване на електроподаването в най-засегнатите региони на Атика.

Магистралата от Атина за България продължава да е отворена в двете направления, само че не следва да се изключи опцията за въвеждане на краткотрайни забрани за обособени сектори. Промените в пътната конюнктура в Гърция могат да бъда проследени на.

Забраната за визити и пътешестване в гористи местности и национални паркове в Гърция се удължава до 06 ч. на 13.08. Същото важи и за работни действия навън, които могат да провокират пожар.

Продължават да бушуват пожари на остров Евбея , като е в действие интервенция по преодоляване на огъня в северната част на острова, в това число със профилирани самолети и хеликоптери. В ранните часове на деня пламъците приближиха селищата Артемисио, Кастри и Гувес, което наложи евакуация на жителите. Силните ветрове в допълнение усложняват ситуацията и затрудняват работата на летателната техника.

Пожарни екипи са съсредоточени в региона на селищата Каматриадес и Галатсадес в опит да попречат на пожара да доближи гористата околност след тях. Заради прекратени доставки има дефицит на гориво за пожарната техника. Селищата Гераки, Галатсона и Истиеа остават под опасност.

Пожарните сили не престават да се борят с огъня в труднодостъпната планина Кандили. Организирани са постоянни патрули на кораби на пристанищните управляващи и гръцката флота, които изтеглят хората намерили леговище по плажовете на острова.

Относително нормализирано е ситуацията в множеството региони на Пелопонес, само че и там остава заплахата от ново възобновяване на пожара. Затруднена е ситуацията в Аркадия и Гортиния, където работи един хеликоптер и се чакат 2 самолета. Пожарът в региона на полуостров Мани, Лакония продължава да е деен.

Екипи на пожарната съумяха да угасят огъня в Илия, където към момента има риск от наново възпламеняване. Огънят в региона на Мелпия и Мегалополис продължава да е деен на два фронта.

Няма съществено развиване на пожарите на остров Крит.

Областите Атика, Централна Гърция, Крит, Северен Егей, Южен Егей, Йонийски острови и Западна Гърция, остават в 4-та (оранжева) степен на пожароопасност.

Сателитни фрагменти с по-ясна картина за инфраструктурата и обитаемоте места може да бъдат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР