Турция е изправена пред по-екстремно време след смъртоносните бури в

...
Турция е изправена пред по-екстремно време след смъртоносните бури в
Коментари Харесай

Цяла Турция на тръни! Екстремно време след смъртоносните бур...

Турция е изправена пред по-екстремно време след смъртоносните стихии в понеделник и вторник, връхлетели мегаполиса Истанбул. Експерти свързват извънредно неподходящото време с изменението на климата и предизвестяват, че сходни стихии могат да връхлетят страната още веднъж в бъдеще.

Провинциите и в западната част на Турция се сблъскаха с стихии, които лишиха живота на шестима.

Турската държавна метеорологична работа (TSMS) беше издала предизвестия за 67 от 81 области, като предвижда рискови метеорологични условия, от превалявания до мощни ветрове и стихии. Страната беше разтърсена от мощен югозападен вятър, който в понеделник удари регионите на Мраморно, Егейско и Средиземно море, както и елементи от Черноморския район. Редица самолетни компании оповестиха във вторник, че неприятното време е предизвикало закъснения на доста полети, само че не се стигна до цялостно затваряне на въздушното пространство.


Четирима души починаха в Истанбул, различен в Зонгулдак и един в провинция Коджаели, когато рушащите се стени, покриви и елементи от фасади и покриви на здания се откъснаха от силата на мощните пориви и се изсипаха върху минувачите. Три кораба в Мраморно море се прекатурнаха и потънаха. Много хора бяха ранени.

Бурите стават все по-чести в страната, където през 2020 година станаха най-вече свързани с времето бедствия, най-вече наводнения. Експертите упрекват изменението на климата като главен провинен за изменящите се метеорологични условия. Миналата година страната записва 984 бедствия, свързани с времето, чието влияние и дълготрайност са по-лоши от предходните години.

Властите приканиха обществеността да бъде нащрек за неочаквани наводнения и мълнии и да се приготви за разстройства в превоза. Прогнозата за времето също предвиждаше мощни ветрове и стихии, изключително в региона на Мраморно море, който беше най-засегнат от рисковото време.



Силните ветрове нарушиха всекидневието в провинциите на запад. Истанбул, най-населеният град в страната, беше най-силно обиден, като бурите събориха дребна часовникова кула, прекатурнаха камиони и раздраха стотици покриви. Всички учебни заведения в раъона на Мраморно море бяха затворени във вторник заради неприятно време. Турският орган за ръководство на бедствия и изключителни обстановки (AFAD) заяви във вторник, че са получили към 4000 незабавни позвънявания единствено по време на бурите в Истанбул, където покривите на 528 здания бяха отнесени и към 839 дървета бяха съборени от мощните ветрове. Властите оповестиха, че 46 души са ранени единствено в Истанбул.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР