Турция е изпратила две писма, в които посочва, че Гърция

...
Турция е изпратила две писма, в които посочва, че Гърция
Коментари Харесай

Турция очаква коректни отговори от Гърция във връзка с милитаризираните егейски острови

Турция е изпратила две писма, в които показва, че Гърция нарушава интернационалното право, като въоръжава островите с демилитаризиран статут в Егейско море, съобщи през днешния ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу и прикани Атина да даде правилни отговори на Турция вместо да ескалира напрежението, съобщи в. " Хюриет дейли нюз ".

" Причината, заради която Гърция става доста по-агресивна, е фактът, че те не съумяват да дадат правно пояснение за какво въоръжават островите в Егейско море ", уточни Чавушоглу на взаимна конференция в Анкара с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Турция от дълго време упреква Гърция, че нарушава Лозанския контракт от 1923 година и Парижкия контракт от 1947 година, които не разрешават Гърция да разполага оръжия на избрани острови, намиращи се в непосредствена непосредственост до турските крайбрежия.

" Гърция би трябвало да разоръжи тези острови. В противоположен случай суверенитетът на тези острови ще бъде подложен на разискване. Това е, което ние ясно споделяме на Гърция ", съобщи Чавушоглу.

Турският посланик упрекна някои гръцки политици, че страдат от комплекс за непълноценност по отношение на Турция и всекидневно насочат нападки против нея. " Те евентуално си мислят, че няма да могат да удовлетворят народа си, в случай че не насочат нападки против нас. Не мога да видя друга причина, това произтича от комплекс за непълноценност ", уточни Чавушоглу.

Той съобщи, че Гърция би трябвало да спре да нарушава двата контракта по въпроса за островите. Той подлага на критика гръцкия външен министър Никос Дендиас за това, че се е оплакал от Турция на среща с предприемачи.

" За разлика от тях ние в никакъв случай не сме съветвали нашите предприемачи да прекратят икономическите и търговски връзки със страни, с които имаме съществени разлики. Напротив, постоянно сме се опитвали да ги насърчаваме, тъй като знаем, че връзките с тези страни могат да се подобрят с течение на времето, както следим в този момент с процеса на нормализиране с толкоз доста страни ", сподели Чавушоглу.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР