Турция е информирала НАТО, че няма да приключи ратификацията на

...
Турция е информирала НАТО, че няма да приключи ратификацията на
Коментари Харесай

Швеция няма да влезе в НАТО до следващата седмица, Турция бави одобрението

Турция е уведомила НАТО, че няма да завърши ратификацията на кандидатурата на Швеция за участие в алианса в точния момент, тъй че церемонията по присъединението да се организира на срещата на външните министри на организацията идната седмица, оповестиха пред Ройтерс двама източници, осведомени с въпроса, съобщи Българска телеграфна агенция.

Миналата седмица комисията по външни работи на турския парламент отсрочи гласуването на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, с цел да организира спомагателни полемики по тематиката.

Комисията евентуално ще възобнови дебатите си по въпроса във вторник или сряда, сподели един от източниците. Външните министри на страните членки на НАТО ще се срещнат в Брюксел тъкмо тези дни - 28-29 ноември, като някои от страните членки се надяваха, че на срещата ще бъде маркирано присъединението на Швеция.

Турското външно министерство към момента не е коментирало.

Швеция и Финландия желаеха да се причислят към НАТО през май предходната година след нахлуването на Русия в Украйна. Тогава президентът Реджеп Тайип Ердоган възрази против молбите им, защото съгласно него двете страни пазят тези, които Турция счита за терористи, а също по този начин и поради ембаргото на скандинавските страни върху търговия на оръжие с Турция.

По-късно Анкара поддържа кандидатурата на Финландия, само че Швеция към момента чака.

Турция упорства Швеция да предприеме повече ограничения против членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се счита за терористична организация от Европейския съюз и Съединените щати.

В отговор Стокхолм показа законопроект за битка с тероризма, като в същото време отстрани рестриктивните мерки за експорт на оръжия за Турция.

За да бъде утвърдена кандидатурата на Швеция, тя би трябвало да бъде утвърдена от турската парламентарна комисия по външните работи, преди да бъде подложена на гласоподаване в Народното събрание, което може да стане дни или седмици по-късно, и по-късно Ердоган би трябвало да я подпише.

Макар членката на НАТО Унгария също да не е утвърдила участието на Швеция, Турция се счита за съществена спънка пред присъединението на Стокхолм.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР