Турция е готова отново да бъде домакин на мирни преговори

...
Турция е готова отново да бъде домакин на мирни преговори
Коментари Харесай

Ердоган: Турция е готова да бъде домакин на мирни преговори между Русия и Украйна

Турция е подготвена още веднъж да бъде хазаин на мирни договаряния сред Русия и Украйна, съобщи турският президент Реджеп Ердоган.


Във видеообръщение, изпратено до срещата на върха Украйна-Югоизточна Европа, Реджеп Тайип Ердоган удостовери тезата си, че на дипломацията и разговора би трябвало да се даде късмет за „ заслужено и трайно разрешаване “ на войната в Украйна, която стартира през февруари 2022 година

„ За постигането на тази цел потреблението на дипломатически канали на най-високо равнище от всяка допустима посока е от огромно значение “, сподели Ердоган, представен от Анадолската организация.

„ Подкрепата на Турция за независимостта, суверенитета, сигурността и териториалната целокупност на Украйна е добре известна на всички. Ние също поставяме всички старания да защитим правата и ползите на нашите сънародници от кримските татари “, добави той.

Ердоган означи, че не е реализиран задоволителен прогрес към установяването на мир

„ Аз съм на мнение, че би трябвало да се стартират взаимни старания най-малко за установяване на общи параметри на мира “, сподели той.

Президентът съобщи, че Турция „ по принцип “ поддържа мирната формула от 10 стъпки на украинския президент Зеленски и е подготвена да способства за „ бързо възобновяване и реорганизация “ на раздраната от война страна.

Ердоган повтори, че Турция е поела лидерска роля в напъните, свързани с аспекта на продоволствената сигурност.

„ Черноморската самодейност за зърно, основана и която изигра сериозна роля посредством нашите старания, също резервира своето място в нашия дневен ред “, добави той.

Ердоган също по този начин акцентира нуждата от разпореждания за морска сигурност в Черно море и че Анкара води договаряния за нов, подсилен от Организация на обединените нации правилник по отношение на уговорките за сигурност.

Усилията на Турция за мир бяха плодотворни с някои обилни резултати, като забележителната договорка за зърно през юли 2022 година и размяната на военнопленници сред Русия и Украйна. Москва се отдръпна едностранно от договорката през юли 2023 година, базирайки се на ограничавания върху износа на съветското зърно.

Турция за първи път беше хазаин на среща сред външните министри на Русия и Украйна в средиземноморския град Анталия през март 2022 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР