Турция е готова да гарантира безпрепятствено преминаване през Босфора и

...
Турция е готова да гарантира безпрепятствено преминаване през Босфора и
Коментари Харесай

Турция отваря Босфора за кораби с украинско зърно

Турция е подготвена да подсигурява гладко прекосяване през Босфора и Дарданелите на кораби със зърно, идващи от пристанищата на Украйна. Това заяви телевизионният канал Haber Global, базирайки се на източници от турското Министерство на националната защита.

" Доколкото ни е известно, нито един транспортен съд не е потеглил от Украйна. Но в случай че дойде, ще бъде пропуснат през проливите ", цитира каналът източник на страницата си в обществената мрежа X (бивш " Туитър " ).

Междувременно новинарският портал Elips Haber, базирайки се на свои източници в турското министерство на защитата, твърди, че " първият транспортен съд към този момент е потеглил по новия кулоар ".

На 16 август контейнеровозът " Джоузеф Шулте " под флага на Хонконг потегли от пристанището на Одеса, където се намираше от преди пълномащабното навлизане на Русия, и напусна териториалните води на Украйна. Според службата за следене на плавателни съдове Marine Traffic корабът се насочва към турското пристанище Амбарли.

Според украинския вицепремиер Александър Кубраков този транспортен съд е първият, употребявал оповестения от Киев " краткотраен кулоар от черноморските пристанища на Украйна ".

На 10 август Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна оповестиха " краткотрайни коридори " в Черно море за търговски кораби, които отиват към или от пристанищата Черноморск, Одеса и Южни. В същото време Киев предизвести, че по маршрута остава военна опасност от Русия и заплаха от мини, заради което корабите, чиито притежатели и капитани " публично удостоверяват готовността си да плават в тези условия ", се позволяват да преминат. Твърди се, че маршрутите ще се употребяват главно, с цел да разрешат излизането на цивилни кораби, намиращи се в тези украински пристанища от края на февруари 2022 година

Турският министър на защитата Яшар Гюлер сподели на 12 август, че Турция разисква с Москва и Киев въпроса за връщането на турските кораби, блокирани в Украйна, само че към момента няма гаранции за това. Той посочи, че в пристанищата на Украйна има 12 турски търговски кораба и един развален корабен кран.

Министерството на защитата на Руската федерация заяви, че Москва, заради прекратяването на договорката за зърно, от 00:00 часа московско време на 20 юли ще смята всички кораби, които отиват в украинските пристанища на Черно море, като носители на военни товари, а страните на знамето на такива кораби ще се смятат за забъркани в украинския спор на страната на Киев. Освен това ведомството заяви, че редица морски зони в северозападната и югоизточната част на интернационалните води на Черно море са оповестени за краткотрайно рискови за мореплаване.

В отговор Украйна сподели желанието си да нападна съветския енергиен износ с морска офанзива с дрон против танкер и обяви водите към черноморските пристанища на Русия за " регион на боен риск " от 23 август.

Пенсионираният американски адмирал Джеймс Ставридис, който ръководеше силите на Алианса в Европа сред 2009 и 2013 година, сподели пред " Политико ", че ескалациите в морето - включително спирането на турски търговски транспортен съд в неделя - може да принудят сътрудниците на Киев да се намесят, с цел да предотвратят парализиране на стопанската система на Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР