Турция е готова да бъде домакин на мирни преговори между

...
Турция е готова да бъде домакин на мирни преговори между
Коментари Харесай

Ердоган: Турция е готова да бъде домакин на мирна среща на върха между Русия и Украйна

" Турция е подготвена да бъде хазаин на мирни договаряния сред Русия и Украйна ", съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган.


„ Готови сме да бъдем домакини на мирна среща на върха, където Русия също да участва “, сподели Ердоган на конференция в Истанбул, дружно с украинския си сътрудник Володимир Зеленски, като означи, че Турция е подготвена да даде цялата поддръжка за улеснение на ново съглашение сред двете воюващи страни.

Обещавайки цялостна поддръжка за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, президентът на Турция акцентира, че Анкара ще поддържа и напъните за реализиране на ново съглашение във връзка с Черноморската самодейност за зърно, съобщи Анадолската организация.

„ Турция поддържа териториалната целокупност на Украйна и ще способства мощно за възобновяване ѝ след края на войната “, означи Ердоган.

Междувременно Зеленски благодари на Ердоган и турския народ за поддръжката им за териториалната целокупност на своята страна.


Той съобщи, че Русия няма да бъде поканена на първата мирна среща на върха, която би трябвало да се организира в Швейцария и че съветски представител може да бъде поканен на идната среща, откакто пътната карта за мир ще бъде разисквана и съгласувана с украинските съдружници.

Анкара се нарежда като медиатор в спора и Ердоган беше основен състезател в Черноморската самодейност за зърно, преди Москва да се откаже едностранно от нея, обвинявайки Запада, че спъва нейния експорт на зърно и торове.

Малко след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година, Турция беше хазаин на среща сред външните министри на Русия и Украйна, както и на несполучливи диалози сред договарящите от двете страни, ориентирани към преустановяване на военните дейности. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР