Турция е блокирала започването на преговори за присъединяването на Швеция

...
Турция е блокирала започването на преговори за присъединяването на Швеция
Коментари Харесай

Турция препъна Швеция и Финландия по пътя към НАТО

Турция е блокирала започването на договаряния за присъединението на Швеция и Финландия към НАТО.

Това оповестяват източници от Алианса, представени от интернационалните осведомителни организации.

Новината идва часове откакто Хелзинки и Стокхолм подадоха публично молбите си за участие, а турският президент Реджеп Ердоган изрично съобщи, че Анкара ще се разгласи срещу и няма смисъл делегации от двете страни да се пробват да разубеждават Турция.

Ердоган упреква двете скандинавски народи, че укриват членове на Кюрдската работническа партия (ПКК). Тя се смята за терористична организация в Турция, която поддържа Фетхуллах Гюлен, упрекнат за опита за прелом през 2016 година

Без поддръжката на всички членове на НАТО Швеция и Финландия не могат да се причислят към военния алианс.

Днес на посещаване в Белия дом отиват водачите на Швеция и Финландия, които ще се срещнат с президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Целта на срещата е Съединени американски щати да покаже поддръжката си за присъединението на двете страни към военния алианс.

Присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО ще бъде фундаментална смяна в геополитиката и на двете страни. Стокхолм и Хелзинки имат дълга история на неутралитет по време на война. Швеция и Финландия са избягвали да влизат във военни съюзи.

Ако това в последна сметка се случи, ще се постави завършек на над 200 години шведска необвързаност. Финландия пък одобри неутралитет след горчивото проваляне от Съветския съюз по време на Втората международна война.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган съобщи през вчерашния ден, че чака съдружниците в НАТО да схванат чувствителността на Анкара към сигурността, откакто изненада предходната седмица с изявление срещу присъединението на Финландия и Швеция към алианса, съобщи Ройтерс.

В тирада пред депутати от ръководещата Партия на справедливостта и развиването Ердоган предизвести Швеция да не чака поддръжка за НАТО от Турция без да върне " терористи ".

Турция слага 10 условия, с цел да отстрани възраженията си против присъединението на Швеция и Финландия към НАТО, оповестява турският проправителствен в. " Сабах ", представен от Българска телеграфна агенция.

Очакванията, които Турция има, включват изясняване на метода на двете страни във връзка с Кюрдската работническа партия (ПКК) и преустановяване на дейностите на управителни фрагменти на групировката в тези страни, в това число деянията им в Народното събрание.

Финландия и Швеция публично подадоха молби за участие в НАТО
Анкара изисква още прекъсване на финансовата поддръжка, оказвана на сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН) - организация, считана от Турция за сирийско отклонение на ПКК. Турската страна упорства, че в името на битката с " Ислямска страна " не трябва да бъдат легитимирани други терористични организации.

Турция държи също да не се реализират контакти с ръководители на ПКК като тези, осъществени на иракско-сирийската граница, които съгласно Анкара предизвикват групировката.

Сред настояванията е също преустановяване на дезинформационните действия, водени от членове на ФЕТО (организацията, упреквана за опита за прелом в Турция през 2016 г.), които са търсени от турските управляващи. Настоява се за ускорение на процедурата по екстрадицията на членове на кюрдски групировки като ПКК и СЗН, за които е публикуван червен бюлетин и които са забъркани в незаконна активност. Двете страни би трябвало също така да се откажат от поддръжка за всевъзможни действия, ориентирани против сигурността на Турция, които не подхождат на съюзническия дух. Необходимо е да бъдат подхванати и взаимни начинания за основаване на механизъм за близко съдействие и постоянни съвещания с Турция по тематиката за тероризма, предлага турската страна.

Като изискване Анкара слага също преустановяване на паричния трафик в двете страни на структури, свързани с терористични организации, и блокиране на техните сметки. Наред с това от Швеция и Финландия се чака да попречат на всевъзможни начинания за събиране на средства и действия против Турция на групи, представящи се за неправителствени организации, написа още " Сабах ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР