Турция блокира достъпа до интернет съдържанията на Дойче Веле. Според

...
Турция блокира достъпа до интернет съдържанията на Дойче Веле. Според
Коментари Харесай

Защо Турция блокира Дойче Веле


Турция блокира достъпа до интернет наличията на Дойче Веле. Според формалното известие от Анкара, немската медия не е разполагала с лиценз. Важно е обаче да се знае за какво.

Централата на Дойче Веле в Бон

Турската работа за медиен контрол RTÜK блокира уеб сайтове на Дойче Веле (ДВ) поради проблеми, свързани с лиценза на медията. Съдържанията не немската медия не са налични от четвъртък (30.6) вечерта. Точно по същото време бяха блокирани и наличията на американската " Гласът на Америка " (Voice of America). Дъждовни води разгласява вести, репортажи и мнения на 32 езика, измежду които и турски.
Редакцията предлага
, като се базира на собствен медиен закон от 2019 година. Турската страна разгласи, че в противоположен случай са вероятни " забрани за лъчение на излъчвания " и " блокиране на уеб сайтове ".

Какво е желала Турция

В декларация на Дойче Веле по този въпрос беше декларирано, че медията не е изпълнила турското искане " заради това, че възможното лицензиране би дало опция на турското държавно управление да цензурира публицистичните наличия ".

Генералният шеф на Дъждовни води Петер Лимбург съобщи: " В обстойна кореспонденция и персонален диалог с ръководителя на Турската работа за медиен контрол обяснихме за какво Дъждовни води не може да подаде молба за сходен лиценз ".

Основен мотив в тази връзка е, че лицензираните в Турция медии са задължени да изличават наличия от интернет, които Турската работа за медиен контрол сметне за несъответствуващи - нещо, което е изцяло недопустимо за една свободна медия, изясни Лимбург. Той разгласи и това, че Дъждовни води ще търси правата си по правосъден път.

Дъждовни води е измежду дребното останали интернационалните медии, които са свободен източник на самостоятелна информация за хората в Турция. Турските управляващи упорстват Дойче Веле да изиска лиценз за лъчение, също както и " Гласът на Америка " и Евронюз от Франция.

В сходство с признатия в Турция през 2019 година закон, Дъждовни води сътвори собствен локален офис за контакт с турските служби, а от февруари 2020 е записана в съответното турско министерство.

Десетчленният директорски съвет на Турската работа за медиен контрол RTÜK е доминиран от представители на консервативната " Партия на справедливостта и развиването " на президента Ердоган и съдружния му сътрудник от ултранационалистическата " Партия на националистическото деяние ". След опита за прелом против ръководството на Ердоган през 2016 година, Турция стартира сурови дейности против всички сериозни и неуместни за властта гласове, в това число и на интелектуалци.

" Лоша вест за свободата на печата в Турция "

Германската министърка за просвета и медии Клаудия Рот сподели, че блокирането на Дъждовни води е " неприятна вест за и без друго лимитираната независимост на мненията и печата в Турция ". Министърката акцентира, че " самостоятелната публицистика и достъпът до разнородни източници на информация с разнообразни отзиви е нужна причина за провеждането на свободни и почтени избори ". Следващите президентски и парламентарни избори в Турция са планувани за юни 2023 година.

Външнополитическият представител на парламентарната секта на ХДС Юрген Харт на собствен ред означи, че Ердоган подрежда Турция в една редица с страни като Китай, Северна Корея и Иран, чиито жители имат право да употребяват интернет единствено по толкоз, по колкото им позволи тяхното държавно управление.

Съюзът на немските публицисти (DJV) моли към турския медиен контрол неотложно да отстрани рестриктивните мерки за Дъждовни води. " Блокирането на Дъждовни води не може да бъде целесъобразно с нищо друго, с изключение на с чистия произвол на Ердогановата автокрация ", съобщи ръководителят на Съюза Франк Юберал.

Председателят на " Репортери без граници " Кристиан Мир добави, че съвсем 90% от медиите в Турция в това време са под цялостния надзор на държавното управление или на близки до властта предприемачи. Блокирането на Дъждовни води, съгласно него, демонстрира, че държавното управление на Ердоган желае да добави " непрекъснатите си офанзиви против самостоятелните медии в страната " с набези и против задгранични медии.

***
Вижте и това видео от архива ни:
“Работя от 7-годишен “: турските деца без детство
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР