Турците ще гласуват днес на избори, които следва да определят

...
Турците ще гласуват днес на избори, които следва да определят
Коментари Харесай

Турците гласуват днес на решаващи местни избори

Турците ще гласоподават през днешния ден на избори, които следва да дефинират управленията на локалната власт в страната през идващите пет години.

Вотът е обсъждан като тест за известността на президента Реджеп Тайип Ердоган, който не е губил избори от изкачването си на власт през 2002 година, показва Асошиейтед прес. Силно показване на локалните избори на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) ще укрепи в допълнение превъзходството на Ердоган и контрола му над президентството, Народното събрание и локалната власт. Евентуална загуба на основни градове обаче може да е сигнал за намаляване на хватката на партията му над властта.

Гласуването ще се състои в сложна за ПСР обстановка със свиваща се стопанска система, а икономическите триумфи постоянно са били един от стълбовете на изборните й победи.

Около 57 милиона гласоподаватели ще се явят пред урните, с цел да изберат свои представители на локално равнище. За присъединяване са регистрирани 12 политически партии с общо 6588 претенденти.

Гласуването ще протече сред 8 и 17 ч. като се изключи окръзите от вътрешната, източната и югоизточната част на страната, където изборният ден ще бъде от 7 до 16 ч.

По силата на конституционна корекция, призната на референдум през 2017 година, основаването на изборни обединения беше разрешено на парламентарни избори, само че при локални избори няма такава опция, отбелязва турската секция на Би Би Си. По тази причина съюзяването сред политическите сили за локалния избор е въз основата на издигане на общи претенденти за избрани градове.

Управляващата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган издигна общи претенденти с Партията на националистическото деяние (ПНД) в 51 окръга, като от 30 огромни общини кандидат-кметовете на 27 са от ПСР, а на три от ПНД. Опозиционните Народнорепубликанска партия (НРП) и "Добра партия " в същото време ще си сътрудничат за изборите в 50 окръга.

Изборната борба ще бъде съсредоточена на първо място върху основните метрополии, най-много Истанбул, Анкара и Измир. Като удостоверение за високия залог там партиите извадиха най-хубавите си претенденти за тези градове. Сред тях е и някогашният министър-председател на Турция Бинали Йълдъръм, повдигнат от ръководещата ПСР за кандидат-кмет на Истанбул. Неговата кандидатура оставя слаби шансове на опозицията за триумф в мегаполиса, само че не е изключен поврат в столицата Анкара, която съгласно изследванията може да бъде извоювана от опозиционния претендент Мансур Яваш, откакто в продължение на четвърт век бе ръководена от ПСР и нейния проислямски предходник.

С цел да даде на опозицията всички благоприятни условия да победи ръководещата партия, прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) реши да не взе участие с претенденти в западните окръзи на страната, с цел да избегне разпиляването на гласове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР