Турците ще гласуват днес на избори, които ще определят ръководствата

...
Турците ще гласуват днес на избори, които ще определят ръководствата
Коментари Харесай

Важни за Ердоган избори в Турция, в Украйна избират президент

Турците ще гласоподават през днешния ден на избори, които ще дефинират управленията на локалната власт в страната през идващите пет години.

Вотът е обсъждан като тест за известността на президента Реджеп Тайип Ердоган, който не е губил избори от изкачването си на власт през 2002 година, показва Асошиейтед прес. Силно показване на локалните избори на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) ще укрепи в допълнение превъзходството на Ердоган и контрола му над президентството, Народното събрание и локалната власт. Евентуална загуба на основни градове обаче може да е сигнал за намаляване на хватката на партията му над властта.

Гласуването в южната ни съседка стартира в 7:00 часа тази заран и ще завърши в 16:00 часа, а в източните провинции и малко по-рано. 57 милиона души имат право на глас и те би трябвало да изберат кметовете на 30 огромни метрополиси, като Истанбул и Анкара. За първи път се счита, че има някаква възможност Ердоган да загуби тези два най-важна града. 1500 кметове на по-малки градове, 1300 районни кметове и 20 000 общински съветници. Очаква се висока изборна интензивност, както на предходните локални избори през 2014 година към 90%.

Четири са главните партии, които издигнаха претенденти за кметове на огромните градове. Това са ръководещата Партия на справедливостта и развиването, главната Народно-републиканска партия, Партията на националистическото деяние и Добрата партия. Кюрдите са огромната изненада на тези избори. Те взеха решение да не издигат претенденти в шестте огромни провинции, с цел да влеят гласовете на своите симпатизанти към опозицията.

Гласуването ще се състои в сложна за ПСР обстановка със свиваща се стопанска система, а икономическите триумфи постоянно са били един от стълбовете на изборните й победи.

По силата на конституционна корекция, призната на референдум през 2017 година, основаването на изборни обединения беше разрешено на парламентарни избори, само че при локални избори няма такава опция, отбелязва турската секция на Би Би Си. По тази причина съюзяването сред политическите сили за локалния избор е въз основата на издигане на общи претенденти за избрани градове.

Изборната борба ще бъде съсредоточена на първо място върху основните метрополии, най-много Истанбул, Анкара и Измир.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР